Regina Elisabeta a II-a a murit

Data actualizării: | Data publicării:
Regina Elisabeta, captură video YouTube
Descriere foto: Regina Elisabeta, captură video YouTube

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, anunță Palatul Buckingham


Regina a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham. Moartea reginei pune capăt celei mai lungi domnii din istoria Marii Britanii. Ea a fost, de asemenea, cel mai în vârstă șef de stat din lume.

"Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază. Regele și regina consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra", a precizat Palatul Buckingham.

 

 

La moartea ei, fiul cel mare și moștenitorul reginei, Charles, fostul Prinț de Wales, a devenit rege al Regatului Unit și al 14 regate din Commonwealth.

 

Nu au fost făcute publice detalii oficiale despre ceea ce se va întâmpla în zilele următoare, dar se anticipează că reginei i se va face o înmormântare de stat completă, așa cum este tradițional la moartea unui monarh.

De asemenea, se așteaptă ca trupul ei să fie depus în stare de veci pentru a permite publicului să îi aducă un omagiu.

Regele va semna planurile finale în zilele următoare, potrivit SkyNews. 

 

O viață dedicată Marii Britanii

Prințesa Elizabeth Alexandra Mary s-a născut la Londra la 21 aprilie 1926.

La vremea respectivă, nimeni nu se aștepta ca ea să devină regină, deoarece era a treia în linia de succesiune la tron, după unchiul și tatăl ei.

În timpul domniei sale record, și-a dedicat viața slujirii țării sale și a Commonwealth-ului.

Într-o alocuțiune radiofonică din 1947, cu ocazia celei de-a 21-a aniversări, ea a spus: "Declar în fața tuturor că întreaga mea viață, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și al marii noastre familii imperiale din care facem parte cu toții."

Prințesa Elisabeta a devenit regină în 1952, la vârsta de 25 de ani, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit.

Încoronarea ei a avut loc 16 luni mai târziu, la Westminster Abbey.

Regina a deținut o serie de alte titluri, care acum vor trece automat la fiul și moștenitorul ei.

Ea a fost șefa Commonwealth-ului, comandant-șef al forțelor armate britanice și guvernator suprem al Bisericii Anglicane. De asemenea, a fost patroana a peste 600 de organizații de caritate și organizații.

 


Soție, mamă, bunică

Departe de îndatoririle sale oficiale, a fost o soție și mamă devotată pentru patru copii și o bunică dedicată pentru opt nepoți și 12 strănepoți.

În 1947, s-a căsătorit cu iubitul ei din timpul războiului, prințul Philip, la Westminster Abbey, cu o ceremonie relativ simplă, deoarece țara încă se refăcea după război.

Regele George al VI-lea i-a scris despre sentimentele pe care le avea în legătură cu darea ei în căsătorie: "Am fost atât de mândru de tine și am fost încântat să te am atât de aproape de mine în lunga noastră plimbare în Westminster Abbey, dar când ți-am dat mâna arhiepiscopului am simțit că am pierdut ceva foarte prețios".

Regina l-a născut pe Prințul Charles în 1948 și pe Prințesa Anne doi ani mai târziu. Prințul Andrew și Prințul Edward - care s-au născut în 1960 și, respectiv, 1964 - au fost primii copii născuți de un monarh în funcție de când regina Victoria și-a întemeiat familia.

Până la moartea sa, în 2021, ducele de Edinburgh, "soțul ei iubit", a fost mereu alături de regină.

Ea l-a descris pe Duce ca fiind "puterea și șederea ei constantă", iar în 2017 cuplul a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a căsătoriei, fiind singurul cuplu regal care a ajuns vreodată la aniversarea de platină.

 

Ce se întâmplă acum

La moartea reginei, prințul Charles a devenit imediat noul monarh.

A început o perioadă de doliu național, care va dura până la înmormântare, care se preconizează că va avea loc peste 10 zile.

Trupul ei va fi mutat la Palatul Buckingham, unde va rămâne probabil timp de cinci zile.

Nu se așteaptă ca guvernul să anunțe alte chestiuni, cu excepția cazului în care sunt urgente, pentru a permite ca atenția să se concentreze complet asupra reginei.

Evenimente sportive majore, inclusiv meciuri de fotbal și cricket, ar putea fi amânate în semn de respect.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel