Recunoaște personajul: Indiciu: A fost o mare actriță a României

Data publicării:

Personajul din imagine a fost una dintre cele mai mari și îndrăgite artsite din România.

Femeia din imagine este un nume de referinţă pentru teatru şi cinematografie. Aceasta s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători. În 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Braşov.

''Eu, până la 7 ani, am stat în Basarabia, era război. (...) Mama m-a vrut toată viaţa cochetă şi delicată, dar niciodată n-am fost aşa, doar aparent. Eu sunt un băieţoi şi acum. Îmi făcea păpuşi din cârpă, le umplea cu tărâţe sau cu lână, le făcea frumos, cu cozi, cu sprâncene, mă jucam o zi apoi jucam fotbal cu ele, că minge nu aveam. Câteodată îmi zicea mama: 'Fată, parcă eşti smulsă de gâşte, eu am fost aşa de cochetă, am fost şi regina balului'... De-aia nu voia să mă fac artistă. 'Cum să te faci artistă? Tu să pui nişte cizme de cauciuc, îţi dau o pufoaică pe tine şi la drum, te dau la silvicultură, ca să fie clar'... aşa îmi spunea'', mărturisea actriţa într-un interviu acordat AGERPRES, în ianuarie 2015.

Actrița a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică

În 1953, actrița din imagine a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ''Maxim Gorki'', la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro.

La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul ''Casandra'', în spectacolul de diplomă ''Nu-i întotdeauna praznic'', de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, artista a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea). A prezentat, împreună cu actorul Iurie Darie, prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, în 1968.

Alte detalii despre cariera artistei

În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, interpretând texte scrise de Mihai Maximilian, cu care s-a căsătorit în 1969. Totodată, a jucat în seria de spectacole "Boema" de la grădina cu acelaşi nume, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă (la Grădina Boema). La Teatrul de Comedie a jucat din 1969 până în 1993, unde a făcut parte din distribuţia unor spectacole de succes, precum: ''Preşul'', ''Turnul de fildeş'', ''Mutter Courage'', ''Trei surori'', ''Peţitoarea'', ''Plicul''.

A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. În anii 1971-1979 a făcut un cuplul memorabil, pe scenă şi la televiziune, cu actorul Ştefan Bănică.

În 1993 a revenit la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde a lucrat până la sfârşitul vieţii. 

Aceasta a fost și protagonista spectacolului ''Coana Chiriţa'', un musical după ''Chiriţa în provincie'' de Vasile Alecsandri, pe muzica lui Al. Flechtenmacher, în regia lui Cristian Mihăilescu, la Opera Comică pentru Copii.

A jucat în peste 25 de filme

În 1958, a debutat în cinematografie în pelicula "Alo?... Aţi greşit numărul". A jucat în peste 25 de filme, precum: "Pe malul stâng al Dunării albastre", "În fiecare zi mi-e dor de tine", ''Astă seară dansăm în familie'', ''Elixirul tinereţii'', ''Nea Mărin miliardar'', ''Galax, omul păpuşă'', ''Secretul lui Nemesis'', ''Figuranţii'', ''Maria şi Mirabela în Tranzistoria'', ''A doua cădere a Constantinopolului'', ''Sexy Harem Ada-Kaleh'', ''Vara sentimentală'', ''Un petic de cer'', ''Zbor periculos'', ''Căruţa cu mere'', ''Am o idee'', ''Ana şi hoţul'', ''Grăbeşte-te încet'', ''Drumuri în cumpănă'', ''Tufă de Veneţia'', ''Ultima noapte a singurătăţii'', ''Despre o anumită fericire'', ''Dimitrie Cantemir'', ''Pantoful Cenuşăresei'', ''Vin cicliştii'', ''Faust XX'', ''Sărutul'', ''Omul de lângă tine'', precizează site-ul www.teatrultanase.ro.


A jucat în televiziune de la înfiinţare, în piese de teatru şi emisiuni de divertisment, reuşind să transmită ceva din spiritul satiric şi contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. 

A fost şi moderator de emisiuni TV - ''Sare şi piper'' (Naţional TV), ''Pentru dumneavoastră, doamnă'' (Realitatea TV). A jucat în serialele TV ''Războiul sexelor'', avându-l ca partener pe Alexandru Arşinel, ''Regina'', ''Iubire şi onoare'' şi ''Aniela'' difuzate de Acasă TV. În 2006, actriţa a avut un rol în filmul de televiziune ''Cuscrele'', difuzat de postul Naţional TV.

Actrița a primit mai multe premii

Împreună cu Alexandru Arşinel a format cel mai iubit şi admirat cuplu de actori ce a fost premiat la Gala 2008 ''Zece pentru România'', sărbătorind în 2008, 30 de ani de carieră. Celor doi artişti atât de iubiţi de public li s-au mai oferit Premiul Special ''Cei mai de încredere români 2008'' şi Premiul revistei ''Confidenţial'' 2009 (luna ianuarie) pentru Showbiz.

În luna mai 2009, actriţa din imagine a primit titlul de "regina comediei" din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepţie, musicalul ''O noapte furtunoasă'', prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Actriţa a primit Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti festCo 2011 (17 iunie), desfăşurată la Teatrul de Comedie.

Chiar şi după atâţia ani carieră artistică încununată de succes, actriţa mărturisea că avea mereu emoţii înainte de a urca pe scenă.

''Am emoţii, toţi artiştii au emoţii, e un fior, o undă care se transmite între artist şi spectator. Impalpabilă, dar există. Să intri în scenă şi să fii privit de 800 de ochi te impresionează. Plus că dacă ai ajuns la un anumit nivel nu poţi să dezamăgeşti. De fiecare dată e un examen. Comedia e o farmacie, şi dacă înainte de a pune virgula unde trebuie ţi-e mintea în altă parte, a căzut poanta, s-a dus. Nu mai aplaudă nimeni. Ce ciudat... Foarte interesant! E o profesie foarte sofisticată, interesantă, nu e simplă. (...) Îmi pare bine când lumea îşi dă seama de valoarea acestei profesii, satisfacţia noastră e că folosim oamenilor, e o meserie extraordinară'', spunea artista în interviul acordat AGERPRES în 2015.

Actrița a murit în 2017

La 14 decembrie 2011, actrița a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră.


Preşedinţia României i-a conferit artistei, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului". În 2002 a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român - revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.

Totodată, ea a primit decoraţia Ordinul Nihil Sine Deo în septembrie 2013.

Marea artistă a murit la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani, notează Agerpres. 

În fotografie este nimeni alta decât regretata artistă Stela Popescu.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel