Radu Țincu rupe tăcerea despre ȚUICĂ. Cum ajungem să ne intoxicăm cu PLUMB, fără să știm: Cazanele de metal, INTERZISE

Sursa foto: unsplash, autor Charlotte Harrison
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Charlotte Harrison

Medicul Radu Țincu a rupt tăcerea despre țuică. Cât de toxică este și cum putem să orbim sau să murim de la ea.

Radu Țincu, medic toxicolog și medic ATI la Spitalul Floreasca din București a vorbit despre toate "toxicele" care ne pun viața în pericol fără să ne dăm seama.

"Este important că avem o secție de toxicologie astăzi, pentru că avem foarte multe toxice care ne înconjoară, fie că vorbim de aer, fie că discutăm de alimentație, fie că discutăm de obiceiurile noastre mai puțin sănătoase, suntem înconjurați de toxice", susține medicul Radu Țincu. 

Invitat în podcastul lui Cătălin Măruță, medicul a vorbit despre ce înseamnă Mercur în sânge, plumb în sânge, arsenium în sânge și mai multe metale grele pe care oamenii le au în sânge și habar nu eu, pentru că aceste metale grele există, in păcate, în foarte multe alimente și foarte mulți oameni când află că sunt intoxicați, se gândesc că cineva le-a făcut asta, când, de fapt, cele mai periculoase sunt alimentele pe care le mâncâm mereu.

În plus, medicul Radu Țincu a spulberat tot ce se știa despre țuică și a spus că oamenii habar nu au ce se întâmplă în corp și nu știu că se pot intoxica cu plumb.

 

"Țuica este o băutură tradițională și încurajez menținerea obiceiului de a distila în gospodărie aceste produse care sunt de sute de ani până la urmă. Însă oamenii folosesc acele cazane, dintre care, cele mai multe dintre ele sunt din tot felul de alije metalice și pentru că plumbul este foarte maleabil, în folosim ca să modelăm țevile și acest plumb, în contat cu temperaturile ridicate și vaporii de alcool se topește și eliberează anumiți ioni și vapori de plumb, care ajung în băutura respectivă", a dezvăluit Radu Țincu.

Cazul bărbatului intoxicat cu 2 sticle de țuică: Le-a primit cadou și a ajuns la spital cu intoxicație acută. Plumbul dă anemie

 

Medicul a relatat și un moment în care o persoană a ajuns la spital, intoxicată cu plumb și nu știa din ce cauză. Totul s-a dovedit a fi din cauza a două sticle de țuică.

"Am avut, am avut multe cazuri cu pacienți, pacienți care au ajuns pe targă cu polineuropatie toxică, adică cu afectarea nervilor perifirici încât nu mai puteau să meargă din cauza prezenței plumbului, care erau consumatori de ani de zile de distilat în gospodărie, de țuică făcută în casă și nici nu aveau habar că în interiorul acestei licori se află și metale grele.

În cazul bărbatului, a primit cadou două sticle de țuică, le-a consumat într-o perioadă de câteva săptămâni și apoi a venit de undeva din țară la București, pentru că era anemic. Plumbul este un toxic pentru hematii și produce anemie. Și el avea aceste tulburări neurologice și cineva de acolo s-a gândit că s-ar putea să fie expus la o substanță toxică.

I-am măsurat nivelul de plumb din sânge, i-am pus diagnosticul de intoxicație acută cu plumb, pentru că avea o cantitate foarte mare în sânge și, din fericire, a mai avut pe fundul unei sticle de țuică un pic din lichid și am măsurat nivelul de plumb din țuică. Era unde la 9000 de micrograme, când în mod normal trebuie să fie o cantitate foarte mică, urme în unele distilate. Deci cantitatea de plumb pe care a băut-o a fost foarte mare.

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 02 iun 2022, 16:14 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience