Radu Cosașu: Ar fi bine să își vadă de filmele ei / Irina Margareta Nistor: Nu am putut să îl iert, recunosc!

Data publicării:

Irina Margareta Nistor a vorbit despre relația cu scriitorul Radu Cosașu. „Nu am putut să îl iert, recunosc!”, a zis criticul de film.

Invitată la podcastul Avangarda cu Ionuț Vulpescu, Irina Margareta Nistor a vorbit despre relația pe care a avut-o cu Radu Cosașu: „Ar fi bine să își vadă de filmele ei și să nu facă așa ceva”. Radu Cosaşu a murit în 2023.

 

Iată o parte din dialogul dintre Irina Margareta Nistor și Ionuț Vulpescu:

 

 

Singurul articol al Irinei Margareta Nistor din Revista Cinema, „Offul vocii din off”

 

I.V.: Și biroul Ecaterinei Oproiu. 

 

I.M.N.: Dar acolo să știi că o singură dată, un singur articol am publicat acolo, în rest, evident, o citeam, și mi se părea că este mult peste ce puteam eu să fac, am avut un singur articol, de care îmi amintesc și acum și care se numea „Offul vocii din off”, apropo de cinematecă, unde traduceam, și era un fel de colivie, așa, când te duci la cinema, la Eforie, sau dincolo, era și la Union, între timp au desființat cabina de la Union, există doar dincolo. Și tu stăteai acolo și cel mai adesea cei care mai întârziau, și le dădeau drumul, ei se opreau în dreptul cabinei tale. Și dacă era un film cu subtitrare, tu trebuia să urmezi și să traduci după subtitrare. Dacă era un film ceh, polonez sau un film mut și aveai inserturile, știi? Și invariabil se așeza unul în fața ta. Era, între altele, apropo de offul vocii din off...

 

I.V.: Pe Radu Cosașu l-ați cunoscut?

 

I.M.N.: Nu, a fost coleg de serie cu mama mea. Mama mea a făcut limbi străine, au fost aceeași serie, îmi plăcea să citesc despre el.

 

I.V.: Un scriitor formidabil, mare cinefil. 

 

I.M.N.: Da, formidabil. Mare cinefil, și apropo de ranchiună, când am scos o serie de documentare, care se chemau „Istoria se repetă?” și am scos un documentar despre anul 1957, an în care m-am născut, de altfel. Ce se întâmpla în 1957, ce spuneau jurnalele de actualități că se întâmpla, aveam voie să vedem sau dimpotrivă, era în 1996 ce îți spun eu, acest documentar, dacă vrei ți-l dau să-l vezi, și l-a dat Victor Ionescu la emisiunea lui. Și el a scris o cronică în care a spus: „Ar fi bine să își vadă de filmele ei și să nu facă așa ceva.” De ce? Pentru că trăgeam în comuniști de la un cap la altul iar el a fost de stânga o viață întreagă, asta este... Și nu am putut să îl iert, recunosc. 

 

I.V.: Bun, are și un text, dramatic, despre Teoria adevărului integral. Absolvent al Școlii de Literatură Mihai Eminescu, un mare cinefil. De la el știu că în anii 1980 aveau loc niște vizionări la Sahia. Ați fost?

 

I.M.N.: La Sahia nu îmi amintesc. Am fost, știi unde mi-am mai amintit, tot așa, întâmplător...

 

I.V.: Apropo de semi-clandestin, o atmosferă la limita...

 

I.M.N.: Nu, nu, nu.

VEZI ȘI: Irina Margareta Nistor: A murit. Dați-o încolo de treabă, nu mă sunați și pe mine să-mi spuneți? Să nu dea nimeni un telefon?:

https://www.spectacola.ro/irina-margareta-nistor-a-murit-dati-o-incolo-de-treaba-nu-ma-sunati-si-pe-mine-sa-mi-spuneti-sa-nu-dea-nimeni-un-telefon_38051.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel