„Puturoșii și leneșii mor de foa­me”. Dorel Vișan, metodele inedite prin care lucrează pământul la 86 de ani

Data publicării:
Dorel Vișan, captură video YouTube
Descriere foto: Dorel Vișan, captură video YouTube

Dorel Vișan, la 86 de ani, lucrează la țară de zor pentru a avea ce pune pe masă. Metodele inedite ale actorului, dar și alegerea unui stil de viață sănătos și mioritic, îl fac să apară în centrul atenției multor români care îi împărtășesc viziunile.

Celebrul artist, Dorel Vișan, are 86 de ani și își cultivă propria mâncare. Acesta s-a mutat la țară și depune efortul de a se îngriji de ceea ce va avea pe masă. Acesta transmite că dacă ne dorim o schimbare în viața noastră, trebuie să eliminăm total alimentele dăunătoare, pline de aditivi.

Ne naștem cu răutate

Perspectiva fatidică a actorului nu este observată fără speranța cu care vorbește acesta despre sufletul uman, care dăinuie dincolo de materialul acestei lumi. Artistul este indignat și de estetica urâtului, despre care a mai menționat anterior, și cum erau vremurile înainte, chiar prin anii 60.

„Noi, de la grăuntele de nisip și până la constelații, ne naștem în răutate, creștem în suferință și murim în putrefacție. Rămâne partea cealaltă, care nu putrezește. De aici este omul veșnic. Sensul este ca tot timpul să fim atașat la Tot. Deși noi avem față de Tot o oarecare respingere, pentru că ne distruge propria pornire.

Totul ne bagă în Tot, dar dacă le desfacem suntem numai noi. E vorba de a rămâne în ceea ce ești. Nu rămânem în ceea ce suntem. A intrat în lume o estetică a urâtului. Mă uit la lume cum e îmbrăcată. Ce frumos era prin anii 60, când eram eu student, fetele purtau rochițe. Acum, se îmbracă cu tot felul de hondropoance', spune actorul, potrivit Viva.

Puturoșii mor de foame

Pe lângă seră, actorul are și o grădină mare, iar la 86 de ani reușește să se ocupe de viitoarele mese. Plantatul, săditul, recoltatul, pe toate acestea le face vedeta.

„Am o gră­dină mare și o seră de doar cinci­sprezece metri pătrați, dar în care îmi cresc ab­solut toate cele necesare. Am investit în sănătatea mea. Ceapă ver­de, usturoi, salată, spanac, castraveți, ardei iute și gras, roșii, de toate îmi cultiv acolo și am tot anul.

Îmi fac și răsaduri numai din semințe românești, pro­curate de la ță­rani. În gră­dină pun anual cel puțin 50 de tufe de roșii, fasole, cas­tra­veți, car­tofi, ar­dei, go­go­șari, var­ză. Nu­mai cine nu vrea, numai puturoșii și leneșii mor de foa­me, cu pă­mân­tul nelucrat', a declarat actorul Dorel Vișan, conform Viva.

Cum conservă rodul muncii

Metodele inedite ale actorului de a conserva podoabele produse chiar cu mâinile sale pot constitui sursă de inspirație pentru mulți români care decid să-și procure singuri bucatele de pe masă.

„Pentru roșii, care sunt re­ginele grădinii, am trei me­tode de conservare pen­tru iarnă, pe care vi le des­tăinui, ca să vedeți cât este de ușor să mănânci sănătos și în anotimpul rece, dacă te organizezi din timp. Roșiile le pun în lada frigorifică, la înghețat, întregi. Iarna le scot, le bag pentru o secun­dă în apă caldă, apoi le curăț de pieliță. Le las pe o farfu­rie la dezghețat, le tai în bu­căți și adaug ceapă, sau usturoi și ulei. Rezultă o salată aproape ca aceea de vară.

A doua metodă de păstrare a roșiilor este sub formă de bulion, pe care-l fierb doar până când dis­pare spuma. Înainte de a-l pune în sticle, adaug foi de dafin și multe miro­denii „bine mirositoare'. Bulionul îl pun fierbinte, în timp ce fierbe încet, în sticle mici, de 300 ml, pe care le dopuiesc. Pun sticle­le pe masă, le acopăr cu o pătură groasă, le țin așa trei zile și apoi le depozitez în cămară.

A treia metodă de păs­trare a roșiilor, pe care o prefer, este uscarea. Îna­inte, feliile de roșii, tăiate mai grosuțe, de 4 mm, le uscam la soare, timp de trei zile, acoperite cu o pân­ză rară, ca să nu se pună muștele. Acum mi-am cum­părat un uscător de legume și fructe și le țin la 70 de grade, timp de 20 de ore. Le pun apoi în bor­cane și deasupra torn ulei de măsline. Sunt o bu­nătate! Pot fi folosite la multe preparate, salate, paste, merg și cu brânzeturi, cu sosuri, la carne', a dezvăluit Dorel Vișan, potrivit Viva.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel