Prinţul William şi soţia sa, Kate, şi-au anunţat susţinerea pentru Ucraina: „Suntem alături de preşedinte şi de poporul ucrainean care luptă cu curaj pentru acel viitor"

Data actualizării: | Data publicării:
Prinţul William şi soţia sa, Kate, şi-au anunţat susţinerea pentru Ucraina. Captura video Instagram
Descriere foto: Prinţul William şi soţia sa, Kate, şi-au anunţat susţinerea pentru Ucraina. Captura video Instagram

Prinţul William al Marii Britanii şi soţia sa, Kate, şi-au anunţat sâmbătă solidaritatea cu poporul ucrainean în contextul invaziei ruse, oferind un rar comentariu public pe probleme politice din partea unor membri ai Casei Regale.

"În octombrie 2020 am avut privilegiul de a-l întâlni pe preşedintele (Volodimir) Zelenski şi pe Prima Doamnă şi am aflat despre speranţele şi optimismul lor cu privire la viitorul Ucrainei. Astăzi suntem alături de preşedinte şi de poporul ucrainean care luptă cu curaj pentru acel viitor", au declarat prin intermediul unui mesaj comun pe Twitter prinţul William şi Kate.

 

Vedete ruse protestează, alături de staruri internaţionale, împotriva războiului din Ucraina

 

La unison cu actori, cântăreţi şi artişti din întreaga lume, care au condamnat invazia rusă în Ucraina, vedete din Rusia au făcut apel, cu riscul carierei lor, la pace între cele două ţări, împotriva doctrinei Kremlinului.

"Frică şi durere. NU războiului", a postat pe Instagram cunoscutul prezentator de televiziune rus Ivan Urgant.

Oxxxymiron, cel mai popular rapper din Rusia, s-a declarat, într-un videoclip, "împotriva acestui război pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei", "un dezastru şi o crimă".

"Nu poate exista război drept. Nu războiului!", a reacţionat pe Instagram actorul Maxime Galkine.

Yan Nepomniachtchi, cel mai bine clasat jucător de şah din Rusia, a postat pe Twitter în ziua intervenţiei ruse: "Istoria a cunoscut numeroase Joi Negre. Dar astăzi este mai întunecată decât restul".

Corespondenta Elena Cernenko de la Kommersant - un cotidian considerat apropiat de puterea de la Kremlin - a organizat o petiţie împotriva războiului, semnată de o sută de persoane.

Situaţia diferă considerabil de cea din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Sute de artişti au acceptat atunci să semneze o petiţie organizată de Ministerul Culturii pentru a sprijini operaţiunea militară.

De data aceasta, sprijinul afişat este mult mai fragil. Mii de ruşi au manifestat joi la câteva ore după invazia Moscovei în Ucraina, între care 1.800 au fost arestaţi de forţele de ordine, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Vedetele autohtone nu au trecut însă de linia roşie: numele preşedintelui rus Vladimir Putin, care a decis acest război, nu a fost menţionat direct.

Însă acest lucru nu a împiedicat vineri ca emisiunea lui Ivan Urgant să fie anulată, oficial pentru modificări de program legate de situaţia actuală, a declarat pentru agenţia Interfax postul public Pervîi Kanal. Jurnalistei Elena Cernenko i s-a retras acreditarea de la Ministerul de Externe pentru "lipsă de profesionalism", a afirmat ea pe Telegram.

Mai puţin ameninţate, majoritatea vedetelor internaţionale s-au declarat de partea Ucrainei.

Actorul şi regizorul american Sean Penn se află la Kiev unde a venit să filmeze un documentar pentru "a spune lumii adevărul despre invazia Rusiei în ţara noastră", a afirmat preşedinţia ucraineană, care i-a lăudat "curajul".


"Sunt alături de Ucraina", a scris pe Twitter actorul Ashton Kutcher, a cărui soţie, actriţa Mila Kunis, s-a născut în Ucraina.

Romancierul Stephen King a făcut referire la un "loc de joacă": "Nu sta cu mâinile încrucişate în timp ce un copil mare îl bate pe cel mic".

Actorul francez Gérard Depardieu nu a reacţionat încă, chiar dacă în ultimele săptămâni s-a arătat mai puţin îngrijorat. Actorul, care a primit cetăţenia rusă în 2013, a postat pe Instagram, la mijlocul lunii februarie, o fotografie cu el îmbrăţişându-l pe preşedintele Putin, alături de mesajul "Prietenie".

"Lăsaţi-l pe Vladimir în pace. Oricum, nu ştim ce se întâmplă. Şi apoi Ucraina a fost întotdeauna o problemă cu Rusia", a adăugat el pe un platou de televiziune, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel