Primul transplant simultan de mâini și față din istorie. Cum arată acum bărbatul care a primit o nouă șansă la viață / VIDEO

Primul transplant simultan de mâini și față . Captură foto YouTube/ NYU Langone Health
Descriere foto: Primul transplant simultan de mâini și față . Captură foto YouTube/ NYU Langone Health

Un tânăr care a fost victima unui accident rutier şi căruia i-au fost transplantate simultan o faţă nouă şi mâini noi în decursul unei operaţii desfăşurate anul trecut, se simte bine şi şi-a recăpătat capacitatea de folosire a membrelor superioare, o premieră, după cum anunţat miercuri spitalul universitar newyorkez NYU Langone, unde au fost efectuate intervenţiil

Câteva zeci de transplanturi de faţă şi de membre superioare au fost realizate anterior, însă cele două precedente cunoscute de transplanturi simultane s-au soldat cu eşecuri. Primul pacient care a primit un transplant triplu, în oraşul Créteil din Franţa, în aprilie 2009, a murit din cauza complicaţiilor, două luni mai târziu.

În cazul lui Joe DiMeo, un tânăr de 22 de ani din New Jersey, operaţia care a durat 23 de ore şi a fost efectuată la data de 12 august anul trecut nu a fost urmată de nicio complicaţie, iar starea de sănătate a pacientului, care a participat miercuri la o conferinţă de presă, este una bună.

Victimă a unui accident produs după ce a adormit la volanul autovehiculului său, în iulie 2018, pacientul a avut arsuri de gradul trei pe 80% din suprafaţa corpului, pierzându-şi mai ales buzele şi pleoapele.

În cursul celor aproximativ douăzeci de intervenţii efectuate ulterior, chirurgii i-au amputat, de asemenea, câteva falange.

Chiar şi după această serie de intervenţii, însă, ''singura posibilitate ca el să îşi recapete calitatea vieţii a fost să ia în considerare un transplant de faţă şi de mâini'', a explicat în timpul unei conferinţe de presă online doctorul Eduardo Rodriguez, responsabil de proiect.

Conform analizelor efectuate de spitalul NYU Langone, pacientul, cu un sistem imunitar fragilizat de transfuziile şi grefele de piele efectuate anterior, prezenta riscul de respingere a 94% dintre donatori.

Însă, cu ajutorul unei asociaţii locale, Gift of Life, a fost identificat un donator decedat compatibil. Operaţia, care fusese repetată de zeci de ori, a implicat şase echipe chirurgicale diferite totalizând aproape o sută de persoane, notează Agerpres. 

Chirurgii au decupat faţa donatorului şi au îndepărtat mai multe părţi osoase ale craniului, pomeţilor, nasului şi bărbiei pentru a asigura o aliniere satisfăcătoare cu faţa lui Joe DiMeo.

Eliberat din spital după câteva luni de convalescenţă, tânărul poate deja să efectueze o serie de gesturi obişnuite cu mâinile.

Operaţia ''îmi oferă a doua şansă la viaţă'', a explicat Joe DiMeo la conferinţa de presă. ''Abia aştept să revin la muncă", a adăugat el.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Dată: 04 feb 2021, 09:39 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience