Prima zi de Paște: Tradiții și Obiceiuri. Ce NU este bine să faci astăzi

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Iată ce datini trebuie să respecți în Priam zi de Paște.

Paștele este o sărbătoare creștină care comemorează învierea lui Isus Hristos din morți, după crucificarea sa, conform învățăturilor creștine. Prima Zi de Paște reprezintă, așadar, ziua în care creștinii sărbătoresc învierea lui Isus Hristos, fiind un mare prilej de bucurie și de sărbătoare.

Așadar, încă din noaptea zilei de 16 aprilie, credincioșii vor uita de vechile saluturi și vor spune când se întâlnesc cu cineva „Hristos a Înviat”.

Există însă o serie de lucruri pe care toată lumea trebuie să le facă în această zi sfântă, pentru a avea parte de noroc și pace în suflete întregul an.,

Tradiții și obiceiuri pentru Prima Zi de Paște

O tradiția din popor, care mai este însă respectată și în ziua de astăzi, spune că în Prima zi de Paște, toți creștinii se vor spăla dimineață pe față cu apă dintr-un bol în care este un ou roșu, o urzică și câțiva bănuți. Toți membrii familiei care vor să aibă parte de sănătate, o față frumoasă, dar și noroc la bani, trebuie să respecte acest ritual.

De asemenea, un alt obicei este ca întreaga familia să sărbătorească Învierea Domnului printr-o masă copioasă, de unde să nu lipsească pasca cu brânză, drobul de miel, dar nici ouăle roșii.

O altă tradiție spune că lumina de la Înviere trebuie păstrată tot anul în casă iar aceasta va fi din nou aprinsă când în locuință sunt anumite necazuri.

Mai mult, oamenii obișnuiesc să poarte haine noi în această sărbătoare sfântă.

Tradiția mai spune că în trecut, fetele și flăcăii mergeau și se scăldau într-o apă, înainte de răsărirea soarelui, pentru a avea parte de noroc tot anul.

Mai mult, cei care părăsesc astăzi această lume, se spune că se duc direct în Rai, iar bebelușii născuți astăzi sunt foarte binecuvântați.

Paștele este considerată o perioadă de iertare și reconciliere în creștinism. Se spune că prin moartea și învierea sa, Isus Hristos a adus iertare și reconciliere între Dumnezeu și oameni, precum și între oameni înșiși. Astfel, Prima Zi de Paște poate fi o ocazie de a-i ierta pe cei care au greșit și de a căuta împăcare cu ceilalți.

Prima Zi de Paște este adesea sărbătorită cu bucurie și entuziasm în comunitățile creștine. După perioada de post și rugăciune din Postul Mare, care precede Paștele, ziua de astăzi marchează momentul în care postul este încheiat și creștinii sărbătoresc reînvierea lui Isus Hristos. Oamenii se întâlnesc cu familia și prietenii, participă la slujbe religioase speciale, oferă daruri, pregătesc mâncăruri festive și se bucură de atmosfera de sărbătoare.

Ce NU trebuie să faci în Prima zi de Paște

Nimeni nu trebuie să fie trist astăzi sau să aibă un motiv de supărare, pentru că toată lumea trebuie să celebreze Învierea Domnului.

Mai mult, oamenii nu trebuie să facă niciun tip de muncă gospodărească, pentru că zilele acestea sfinte sunt pentru relaxare și pentru celebrarea Învierii Domnului.

Dacă nu vrei să ai parte de secetă tot anul, trebuie să arunci mac într-un râu apropiat.

Tradiția mai spune că în Prima zi de Paște nu este bine să consumi oul cu sare, iar tot anul trebuie să păstrezi o bucată din anafura sfântă și o bucată din pască, care sunt considerate a fi tămăduitoare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel