Premiile Gopo 2023: Filmele românești eligibile pentru marele trofeu. Teambuilding, pe lista favoritelor pentru „Cel mai bun film românesc” 

Data publicării:
Teambuilding - Matei Dima
Descriere foto: Teambuilding - Matei Dima

Ce filme românești sunt eligibile pentru marele trofeu la Premiile Gopo 2023

Peste 35 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2022 îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2023, cel mai important eveniment care celebrează și recompensează anual realizările cinematografiei românești. Filmele românești produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie, iar Gala Premiilor Gopo va avea loc în luna aprilie, la București.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc la această ediție filme prezentate și premiate în marile festivaluri, precum Metronom (r. Alexandru Belc), distins cu Premiul de Regie în secțiunea Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022, Miracol (r. Bogdan George-Apetri), câștigător al premiului pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia 2021 și cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj la TIFF 2022 sau Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), multi-premiat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021. Eligibile pentru categorie sunt și filme care au marcat recorduri de spectatori în cinematografele din România în ultimul an precum Teambuilding (r. Matei Dima, Alex Coteț, Cosmin Nedelcu), Mirciulică (r. Cristian Ilișuan) sau Capra Cu Trei Iezi (r. Victor Canache), dar și documentare ca Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) sau Spioni de Ocazie (r. Oana Bujgoi Giurgiu).

 

FILME ELIGIBILE LA PREMIILE GOPO 2023

 

 

#DOGPOOPGIRL

Regia: Andrei Huțuleac

 

ANUL PIERDUT 1986

Regia: Ligia Ciornei

 

BALAUR

Regia: Octav Chelaru

 

CAPRA CU TREI IEZI

Regia: Victor Canache

 

CĂUTĂTORUL DE VÂNT

Regia: Mihai Sofronea

 

COPACUL DORINȚELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Regia: Andrei Huțuleac

 

CRAI NOU

Regia: Alina Grigore

 

DELTA BUCUREȘTIULUI

Regia: Eva Pervolovici

 

DIRIJORUL TĂCERILOR

Regia: Ovidiu Georgescu

 

DOUĂ INIMI

Regia: Cătălin Dascălu, Oleg Oz

 

DOSARUL 631

Regia: Marius Th. Barna

 

FĂRĂ PRELUNGIRI

Regia: Ștefan Pătrașcu

 

GATA ORICÂND! - EROII DE LA PODUL JIULUI

Regia: Sergiu Prodan, Barbu Silviu Tripăduș

 

HAI HUI ÎN TIMP

Regia: Irina Murgeanu Grigore

 

IMACULAT

Regia: Monica Stan, George Chiper-Lillemark

 

INSULA

Regia: Anca Damian

 

ISTORIA POVESTITĂ A UNEI COMUNITĂȚI DIN TRANSILVANIA (ȘIEU ODORHEI)

Regia: Paul Ionele

 

LEBENSDORF

Regia: Valentin Hotea

 

LEGAȚII

Regia: Iura Luncașu

 

LOVE SORRY

Regia: Iura Luncașu

 

MARIA TĂNASE

Regia: Mihai Constantinescu

 

MAROCCO

Regia: Emanuel Pârvu

 

MERGE ȘI-AȘA

Regia: Valentin Urziceanu

 

METRONOM

Regia: Alexandru Belc

 

MIHAI VITEAZUL: PRINȚUL INTRAT ÎN LEGENDA EUROPEI

Regia: Mihaela Mihai

 

MIRACOL

Regia: Bogdan George-Apetri

 

MIRCIULICĂ

Regia: Cristian Ilișuan

 

NUNTI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI

Regia: Alexandru Lusting

 

OAMENI DE TREABĂ

Regia: Paul Negoescu

 

ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA

Regia: Iura Luncașu

 

OM-CÂINE

Regia: Ștefan Constantinescu

 

PARADISUL NAIVILOR

Regia: Copel Moscu

 

PENTRU MINE TU EȘTI CEAUȘESCU

Regia: Sebastian Mihăilescu

 

RONDUL DE NOAPTE

Regia: Iosif Demian

 

SECRETUL LUI ZORILLO

Regia: Alin Panc

 

SPIONI DE OCAZIE

Regia: Oana Bujgoi Giurgiu

 

STRĂJERII DELTEI

Regia: Liviu Mărghidan

 

TEAMBUILDING

Regia: Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț

 

UNEORI NINGE CU ZĂPADĂ, ALTEORI CU ÎNTUNERIC

Regia: Gabriel Achim

 Lista completă a filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2023 este disponibilă pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/filme 

 

Apel de înscrieri pentru secțiunile documentar și scurtmetrajGala Premiilor Gopo anunță și apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 17, programată în luna aprilie. Data limită pentru înscrieri este 6 februarie 2023. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie.

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2022 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.
Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2022. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă online: https://premiilegopo.ro/fisa-tehnica 

Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/regulament Cine alege căștigătoriiNominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011.
 Gala Premiilor Gopo 2023 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel