Premierul Cîţu: Noi relaxări de la 1 august, dar nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie în interior

Data publicării:
Florin Cîțu, premierul României. Foto Facebook
Descriere foto: Florin Cîțu, premierul României. Foto Facebook

Premierul Florin Cîţu a anunţat marţi că de la 1 august vor fi noi relaxări legate de pandemie, care vizează în special evenimentele care au loc în aer liber, dar nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise.

Întrebat înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare dacă vor exista noi restricţii sau relaxări de la 1 august, premierul a spus: "Relaxări, nu restricţii".

"Nu scăpăm de mască în interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult de evenimente în aer liber. Dar ora nu se schimbă, tot ora 2,00 noaptea va rămâne. (...) Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem pe ce avem, în afară de câteva lucruri pe evenimente. Eu zic că suntem într-o situaţie foarte bună", a declarat Florin Cîţu la Parlament, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, "există o singură pregătire" pentru un eventual val 4 de infectare cu noul coronavirus: vaccinarea.

Un alt subiect care va fi discutat în coaliţie se referă la testarea medicilor care nu s-au vaccinat.

"Sunt mai multe variante la care ne uităm. Doamna ministru a venit întâi la mine, le-am discutat, le prezintă şi acum", a arătat premierul.

El a precizat că obligativitatea vaccinării anti-COVID nu este o variantă luată în calcul. 


Valeriu Gheorghiţă: Imunitatea colectivă dobândită prin boală şi vaccinare anti-COVID este de 44% la nivel naţional

 

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că, la nivel naţional, potrivit celei mai recente estimări, rata de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare este de 44%, iar în judeţele Cluj şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti de peste 60%

"Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. (...) Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%", a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Şeful CNCAV a subliniat că există, evident, diferenţe de la un judeţ la altul.

"Două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60% - judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă. (...) La nivel naţional, repet, vorbim de o estimare de 44% rată de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare", a menţionat el. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Social


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel