REȚETĂ: Prăjitura lui Moș Nicolae. Este foarte ușor de făcut și e pe placul tuturor

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Această prăjitură este foarte ușor de făcut și va fi iubită de toată familia, inclusiv de Moș Nicolae. 

Ingrediente

Doua cani de faina (cani de 200 de mililitri)

Doua linguri de faina in plus

O lingurita de praf de copt

O jumatate de lingurita de sare 

200 de grame de unt

O cana de zahar (tot de 200 de mililitri)

O lingura de esenta de vanilie

Coaja rasa de la o portocala

Patru oua

150 de grame iaurt

Trei linguri de lapte

100 de grame de stafide negre

100 de grame de stafide albe

100 de grame de miez de nuca maruntit

200 de grame de seminte de susan

O mana de fistic maruntit

 

Pentru glazura

 100 de grame de smantana

Cinci linguri de zahar

Esenta de vanilie

 

MOD DE PREPARARE: 

Unge o tava rotunda cu o bucățică de unt și tapetează-o cu putina faina. 
Amesteca faina cu praful de copt și sarea. Cerne amestecul și lasă-l deoparte. Pune în faina stafidele și toate semințele și nucile și amesteca ușor să se împrăștie în mod egal.

 Untul, lașat la temperatura camerei, circa 30 de minute, că să se înmoaie, se amesteca bine cu zaharul, până rezulta o crema de unt. Adaugă coaja de portocala și vanilia, apoi ouăle, pe rand, amestecând bine după fiecare.

 Adaugă iaurtul în care ai pus laptele și ai omogenizat bine, iar la final pune faina și amesteca ușor, până ce aceasta este bine incorporata.
 Răstoarnă compoziția în vasul pentru copt (o poți coace într-o forma de chec sau în tava clasica de aragaz) și coace prăjitură, în cuptorul încins în prealabil, circa 40-45 de minute până în momentul în care se rumenește frumos.

 Înainte de a scoate prăjitură din cuptor, trebuie încercată cu un pai.
 Prăjitură se scoate din tava abia după ce s-a răcit bine.
 Glazura se pregătește în momentul în care blatul s-a răcit și a fost scos din tava. Amesteca smântână, zaharul și un praf de sare într-un vas și pune-l pe foc. Amesteca până ce zaharul se topește. Adaugă esență de vanilie și lasă totul pe foc circa zece minute până ce se caramelizează. Când capătă o culoare frumoasa răstoarnă caramelul peste blat.

Caramelul se răcește în circa 30 de minute. Este bine să tai prăjitură în bucăți până ce caramelul se răcește complet.
În loc de caramel poți pune ciocolata topita, sau îl poți lasă simplu, iar în loc de semințe și nuci doar fructe confiate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel