Pr. Theologos: Ei sunt adevărații noștri prieteni! Pe restul nu-i nicio rușine dacă-i evităm!

Data publicării:
captură video YouTube O Chilie Athonită
Descriere foto: captură video YouTube O Chilie Athonită

Părintele Theologos a vorbit despre cine ne sunt prietenii adevărați și cum se poate împlini un om.

'Fraților, prietenii nu sunt cei cu care ne rostogolim în patimi, în adicții. Prietenii adevărați sunt cei cu care putem să postim împreună, să fim împreună la post. Aceștia sunt prietenii adevărați, respectiv cei care ne ajută către Dumnezeu! Anturajele toxice au distrus mulți tineri, fraților. Nu e nicio rușine dacă le evităm – chiar dacă e posibil să avem tot felul de presiuni de grup din cauza asta.', a zis părintele Theologos.

'Aici, duhovnicul și oamenii cu experiență, în principal părinții ar trebui să îi ajute cu dragoste, înțelegere și fără compromisuri nepermise pe cei mai tineri și să le ofere ceva în loc. Ceea ce le pot oferi tinerilor este exemplul personal, înțelegerea lor și ghidarea spre un mediu colegial și profesional cât mai bun și când spun „cât mai bun”, spun astfel luând în calcul caracterul și morfologia psihologică a tinerilor. Nu este bine deloc ca părinții sau alții să își impună unilateral viziunea lor despre viață asupra tinerilor. Din contră, este nevoie de respectarea gradată a libertății celuilalt și doar de ghidaj iubitor, înțelept din partea celor mai în vârstă, nu de impunere, fraților.', a spus părintele Theologos.

'De fapt, chiar dacă astăzi vorbim despre post ca modalitate de scăpare din mreaja adicțiilor, a patimilor, să știți că principalele mijloace de despătimire sunt concentrarea pe iubirea lui Hristos și ascultarea față de exemplul personal a unui conducător duhovnicesc experimentat. Iubire și ascultare, fraților! Acesta este principalul, chiar dacă fără post lucrurile se complică foarte urât foarte repede. Dacă ne concentrăm pe iubirea lui Hristos e mult mai ușor să postim de plăcerile acestei lumi, pentru că frumosul inefabil al lui Hristos și frumusețea cea adevărată a celor cerești vor atrage sufletul uman spre acestea și atunci nu vom mai dori cele pământești. Plăcerea trupească e rezultatul unei reacții chimice, după cum am mai spus și o reacție chimică nu va împlini niciodată persoana. Ca monah m-am întâlnit cu mulți mireni. Ei sufereau de patimi și niciunul nu era împlinit. Doar harul lui Dumnezeu este cel care hrănește cu adevărat sufletul uman.', a zis părintele Theologos. 

'Slavă lui Dumnezeu că S-a întrupat și S-a născut din Fecioară ca să ne arate în mod practic prin exemplul Său cum să dobândim acest har. Dacă nu era Hristos Dumnezeu întrupat care să ne arate practic cum să stăm la post, nimeni nu ar fi putut să își găsească libertatea deoarece nimeni nu putea să realizeze faptul că libertatea și dreptatea vin prin despătimire și nu prin război mai mult sau mai puțin armat. Despătimirea e postul total, abținerea totală de la orice excrescență existențială cu scopul de a ne păstra curați și deschiși pentru a primi harul lui Hristos cel întrupat și înviat. Înțelegeți? Trebuie să fim curați. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!', a mai spus părintele Theologos.

Video



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andrei Itu | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel