Pr. Pimen Vlad, despre minunea Sfântului Ioan Rusul, ale cărui moaște au fost puse în foc: A început Sfântul să se miște ca și cum... / Video

Data actualizării: | Data publicării:
Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar
Descriere foto: Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar

Sfântul Ioan Rusul este prăznuit în calendarul ortodox pe data de 27 mai.

Părintele Pimen Vlad a povestit cum trupul Sfântului Ioan Rusul a rămas neputrezit, având mireasmă, dar și cum acestea au fost puse în foc, dar nu au ars.

'Și au trecut vreo 3 ani de la înmormântarea lui și într-o noapte se arată Sfântul Ioan preotului: „Părinte, așa o vrut Dumnezeu ca trupul meu să rămână întreg, neputrezit, cu bună mireasmă. Te rog să mă dezgropi și să scoți moaștele mele din pământ.” La început preotului i-a fost frică, dar după ce le-a spus și celorlalți credincios. S-au dus cu toții acolo și l-au dezgropat. Au găsit trup întreg, bine mirositor, frumos. Atunci l-au scos și l-au pus cu cinste acolo în bisericuță și veneau mulți, se rugau și se vindecau acolo. Chiar dacă erau sub turci, nu îndrăzneau nici turcii să facă ceva rău.', a zis părintele Pimen Vlad.

Moaștele puse în foc, dar nu au ars

'Și au trecut ani, iar la un moment dat a fost un război, a pornit o neînțelegere între turci și egipteni, a fost ceva. În timpul războiului acesta, se zice că a trecut Osman Pașa prin zona aceea, el fiind un pașă dur. Când a văzut el acolo biserica și Sfintele Moaște, a poruncit să fie jefuită biserica și Sfintele Moaște să fie aruncate în foc. A făcut un foc mare acolo și când l-a aruncat în foc pe Sfânt, a început Sfântul să se miște ca și cum ar fi fost viu prin foc. Când au văzut turcii așa ceva, vă dați seama, o lăsat tot ce luaseră din biserică și au fugit fără să mai jefuiască nimic. S-a terminat focul acolo și a doua zi au venit creștinii.', a zis părintele Pimen Vlad.

'Și pentru că focul fusese mare, l-au căutat pe acolo să vadă ce s-a întâmplat cu Sfintele Moaște. Sfintele Moaște erau intacte, frumos, doar că erau un pic înnegrite de fum, și acuma se vede, a rămas lucrul ăsta, ca o mărturie că o trecut prin foc. Moaștele au fost puse din nou cu cinste acolo. Când s-a ajuns mai încoace, pe la 1922, odată cu schimbul de populație dintre Grecia și Turcia, grecii care erau din zona aceea unde avea moaștele Sfântul Ioan Rusul, și-au lăsau lucrurile lor personale și au luat moaștele Sfântului Ioan Rusul.', a spus părintele Pimen Vlad.

Video



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andrei Itu | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel