Povestea lui Moș Crăciun. Cine este, cu adevărat, cel mai generos bătrânel din lume

Data actualizării: | Data publicării:
Moș Crăciun. pixabay.com / autor Willgard Krause
Descriere foto: Moș Crăciun. pixabay.com / autor Willgard Krause

Toată lumea îl iubește pe Moș Crăciun și abia așteaptă darurile de la cel mai generos vârstnic din lume. Dar care este originea darnicului bătrânel cu barbă albă și haine roșii. 

Sfântul Nicolae


În jurul anului 270 d.Hr., un bărbat numit Nicholas s-a născut undeva în Turcia. Potrivit NBC News, Nicholas a devenit episcop în tinerețe și a devenit faimos la nivel local pentru că plătea în mod anonim zestrele fetelor din familii sărace. 

Nicholas a fost, de asemenea, cunoscut pentru că lăsa monede sau alte delicatese în pantofii copiilor și, în cele din urmă, cei mici au ajuns să îl aștepte în fiecare an, cu pantofii lustruiți.

În imaginile tradiționale, Moș Nicolae este de obicei portretizat cu o mantie roșie, la fel ca Moșul nostru modern. 

Sfântul Nicolae a murit pe 6 decembrie și a fost canonizat drept sfântul protector al copiilor. După moartea sa, oamenii îl sărbătoresc în fiecare an, pe data de  6 decembrie și au continuat tradiția de a lăsa cadouri în pantofii copiilor.

 

SINTERKLAAS

 


Potrivit Business Insider, Sfântul Nicolae era interzis în Olanda, pentru că ar fi fost considerat  o formă de idolatrizare, ceea ce era contra credințelor protestantismului. Așa că olandezii l-au numit pe Nicholas „Sinterklaas”. Sinterklaas semăna cu Moșul nostru modern. În Evul Mediu, el a fost ajutat de elfi și, deși nu descoperise încă renii zburători, părea să aibă cel puțin un cal zburător. De altfel, pentru a primi un cadou, era de așteptat să lași câteva delicatese pentru cal.

Și alte culturi europene au păstrat o formă a Sfântului Nicolae - în Marea Britanie era cunoscut sub numele de „Tatăl Crăciun”, deși pe atunci era doar un invitat la masa de Crăciun. 

 

 

MOȘUL ARE GENE NORVEGIENE


Cu mult înainte de germani, norvegienii au avut propria lor poveste despre Crăciun. Potrivit Norwegian American, în noaptea solstițiului de iarnă, Zeul Odin ar zbura pe un cal cu opt picioare, terorizând pe oricine era afară după înserare.


Mai mult, Odin se putea transforma și în fum și putea coborâ pe hornul copiilor obraznici. Îngroziți, copiii își lăsau cizmele lângă foc și apoi stăteau cuminți în casă, iar dacă Zeul Odin se simțea generos, le umplea cizmele cu bomboane și jucării. 

 

Moș Crăciun din zilele noastre


Potrivit Business Insider, Moș Crăciun, așa cum îl cunoaștem, a apărut în 1822. O combinație  între Sfântului Nicolae, Sinterklaas, Odin, Tatăl Crăciun și Sante Claus. În „Twas The Night Before Christmas”, care este o poveste de Crăciun, Moș Crăciun a fost descris ca „un elf bătrân vesel”, plinuț, care a ajuns într-o sanie zburătoare trasă de opt reni.

 


De la publicarea sa originală, cartea „Twas The Night Before Christmas” a fost retipărită de nenumărate ori, în mai multe limbi. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel