Postul Paștelui a început. Tradiții și obiceiuri de respectat în această perioadă

Data publicării:
Postul Paștelui, sursa pixabay/ autor Predra6_Photos
Descriere foto: Postul Paștelui, sursa pixabay/ autor Predra6_Photos

27 februarie 2023 este ziua care anunță intrarea în Postul Paștelui. 

Postul Paștelui sau Postul mare, după cum este cunoscut de toată lumea, anunță sărbătoarea Învierii Domnului, fiind cel mai lung post din an. Acesta se întinde pe o perioadă de șapte săptămâni și este și foarte aspru, adică pe lângă produsele pe bază animală, care sunt interzise, creștinii vor avea dezlegare la pește doar de două ori, pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 9 aprilie 2023, cu prilejul sărbătorii Intrarii Domnului în Ierusalim (de Florii).

Postul Paștelui ne amintește de postul de patruzeci de zile ținut de Mântuitor, înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2), de unde i s-a dat si denumirea de Paresimi, notează creștinortodox.ro

Așadar, anul acesta, 27 februarie este ziua care anunță intrarea în Postul Mare, care vine după  Duminica izgonirii lui Adam din Rai și după săptămâna în care credincioșii au urmat Săptămâna Albă. 

Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui 2023

Biserica interzice consumul de produse lactate în Postul Paștelui, adică brânza, laptele, carnea sau peștele, cu excepția când este dezlegare.

De asemenea, în această perioadă, creștinii trebuie să se abțină și de la fumat sau alcool.

După cum este deja știut, nici în Postul Paștelui, ca în celelalte posturi din an, nu se fac petreceri de nunți, botezuri sau cununii.

În toată perioada postului, dar și după terminarea lui, creștinii care țin post merg la biserică pentru a se împărtăși și pentru a se spovedi. 

Postul trebuie să fie ținut și sufletește, astfel încât toată lumea trebuie să fie mai bună, să facă fapte bune și să-i ierte pe cei din jur, care le-au greșit.

Tot în această perioadă este bine să sfințești casa, preotul fiind cel care stropește cu aghiazmă toate încăperile, pentru a fi protejate de cel rău, dar și de necazuri.

Rețetă de POST: Falafel. Cori Grămescu, truc ingenios pentru pregătirea năutului

„Fiind o perioadă de post vă propun o rețetă de Falafel super gustoasă și sățioasă pentru prânz la care puteți apela dacă aveți nevoie de inspirație.”


▪ Ingrediente pentru 4 porții:

150 g năut uscat
50 g făină de năut
2 linguri de pastă de susan
1 cățel de usturoi
o lingură de ulei de măsline
o lingură de apă
½ lămăie
1 legătură de coriandru
un praf de chimen măcinat
sare și piper

▪ Preparare:

Cu o zi înainte, luați în considerare înmuierea năutului într-un volum mare de apă la temperatura camerei. În ziua în care faceți preparatul, clătiți-le și fierbeți-le în apă clocotită timp de 1 oră până la 1h 30. Dar puteți folosi și 300g conservă de năut pentru varianta rapidă.
Preîncălziți cuptorul la 200° apoi faceți aluatul vegan de falafel. Amestecați năutul, usturoiul, pasta de susan, uleiul de măsline, făina și apa până obțineți un aluat omogen, dar care să nu curgă. Adăugați coriandru, chimen, sucul de lămâie, sare și piper. Faceți cu mâna bile mici din compoziția obținută și puneți-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Coaceți falafelele în cuptor până devin aurii, aproximativ 15 minute. Serviți-le cu puțină lipie și o salată verde”, a explicat Cori Grămescu pe rețelele de socializare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel