Pisicile se pot atașa de stăpânii lor la fel de mult precum copiii și câinii, potrivit unui studiu

Data publicării:
Pisici și câini, foto Unsplash/ Andrew S
Descriere foto: Pisici și câini, foto Unsplash/ Andrew S

Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit că "pisicile prezintă stiluri de atașament distincte față de îngrijitorii umani" și împărtășesc "trăsături sociale atribuite cândva câinilor și oamenilor".

În timp ce zicala "cel mai bun prieten al omului" este încă rezervată câinilor, un studiu susține ideea că pisicile ar putea fi la fel de afectuoase.


Studiul, publicat în Current Biology și realizat de o echipă de la Universitatea de Stat din Oregon, a constatat că pisicile de companie prezintă stiluri de atașament distincte față de îngrijitori, care sunt observate în mod similar la câini și chiar la bebeluși.


Echipa de cercetători a examinat trăsăturile a 70 de subiecți pisoi și 38 de pisici și a analizat modul în care aceștia s-au comportat atât cu, cât și fără îngrijitorii lor.


Experimentul, numit test de atașament, a plasat felinele într-o cameră cu stăpânii lor timp de două minute, înainte de a fi separate pentru alte două minute.


Când au fost reunite, cercetătorii au urmărit îndeaproape și au clasificat comportamentul pisicilor în funcție de mai multe stiluri de atașament specifice.


Cercetătorii au descoperit că aproximativ 65% dintre pisici (atât cele tinere, cât și cele mai în vârstă) au prezentat ceea ce se numește un stil de atașament "sigur", ceea ce înseamnă că au prezentat semne de suferință atunci când îngrijitorii lor au părăsit camera și un "răspuns de stres redus", sau un amestec sănătos de atașament și explorare, atunci când s-au întors.


Aproximativ 35 la sută au prezentat un stil de atașament nesigur, ceea ce înseamnă că au rămas stresați chiar și atunci când s-au reunit cu stăpânii lor și au prezentat un amestec de contact excesiv, comportament evitant sau dezorganizat atunci când stăpânii lor s-au întors în cameră.


Potrivit studiului, disparitatea dintre stilurile de atașament sigur și nesigur a fost similară cu cea constatată în concluziile privind copiii. 
De asemenea, studiul a menționat că experimente similare au fost efectuate anterior pe câini, de unde au provenit criteriile privind stilul de atașament.


În concluzie, studiul a raportat că "pisicile prezintă o capacitate similară de formare a atașamentelor sigure și nesigure față de îngrijitorii umani demonstrată anterior la copii ... și câini", menționând că "majoritatea indivizilor din aceste populații (de pisici) se atașează în mod sigur de îngrijitorul lor".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel