Piftie de porc. Rețetă tradițională de Crăciun

 Alex Badulescu , pixabay
Descriere foto: Alex Badulescu , pixabay

Piftia este unul dintre cele mai iubite aperitive tradiționale de Crăciun și este nelipsită de pe mesele românilor.

Iată cum prepari piftia de porc

INGREDIENTE: 

1 picior de porc

1/4 căpățână de porc, cu ureche

1 coadă de porc

1 ceapă mare

2-3 morcovi

2 căpățâni de usturoi

sare, după gust

piper alb

3 l apă rece

MOD DE PREPARARE: Se spală foarte bine carnea de porc și se pune la fiert, într-un vas încapator, în apă rece, la foc mediu, pentru început. Se înlătură foarte bine spuma și se șterge și vasul pe margini, acolo unde se depune spumă, pentru a nu tulbura lichidul. După ce se înlătură toată spuma, se reduce intensitatea focului la minim, de adaugă puțină sare și se lasă la fiert câteva ore bune, până se pătrunde carnea. Se adaugă ceapa curățată și tăiată în patru și morcovii întregi și se mai lasă carnea la fiert până cade singură de pe os. Apoi se strecoară carnea și se păstrează într-un vas acoperit. Se scot oasele și legumele din lichid și se lasă să se tempereze lichidul ușor, apoi se adaugă în el usturoiul curățat și pisat. Se lasă usturoiul în lichid 30-40 de minute, timp în care se gustă lichidul și se asezonează cu sare și piper. Se porționează carnea și se pune în vase de yena, sau boluri și se toarnă lichidul strecurat, peste ea. Se pot adăuga și rondele de morcovi. Vasele cu piftie se dau la rece de pe o zi pe alta, apoi, cu un șervețel de hârtie absorbant, aplicat deasupra piftiei, se înlătură grăsimea formată.

POFTĂ BUNĂ!

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 09 dec, 08:38 | Categorie: Retete
Get it on App Store Get it on Google Play