Picioarele reci: Ce afecțiuni grave pot indica

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Billie
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Billie

Nu este neobișnuit ca picioarele să vă fie reci în timpul iernii, dar dacă vă treziți că vă puneți frecvent șosete groase și vă ascundeți sub pături călduroase pentru a vă menține degetele de la picioare înghețate, este posibil să fie de vină altceva decât vremea rece. Picioarele reci cronice sunt conectate la mai multe probleme de sănătate diferite. 

iată ce afecțiuni pot ascunde picioarele reci: 

Hipotiroidism

Picioarele tale reci ar putea încerca să-ți spună că tiroida ta are probleme. "Glanda tiroidă este un regulator important al funcțiilor metabolice din corpul nostru", spune Kelly Johnson-Arbor, MD, medic de medicină de urgență și co-director medical al Centrului Național de Otrăvire din Capitală. Dacă vă confruntați cu o răceală persistentă, este posibil ca tiroida dvs. să nu producă suficienți hormoni. Acest lucru se numește hipotiroidism, care este, de asemenea, cunoscut ca o tiroidă subactivă, potrivit lui Johnson-Arbor.

"Persoanele care au o tiroidă hipoactivă pot avea oboseală, creștere în greutate și o intoleranță la temperaturi scăzute. Aceste efecte asupra metabolismului pot duce la o senzație de picioare reci", explică ea. "Din fericire, boala tiroidiană poate fi diagnosticată cu un simplu test de sânge. Tratamentul, care implică, de obicei, administrarea de hormoni tiroidieni pe toată durata vieții, poate ajuta la reducerea sau eliminarea semnelor și simptomelor hipotiroidismului."

Diabet

Diabetul poate duce, de asemenea, la modificări la nivelul picioarelor și, în ciuda faptului că această afecțiune este foarte frecventă, poate trece ușor neobservată pentru o perioadă lungă de timp: Milioane de cazuri de diabet sunt în prezent nediagnosticate, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). David Beatty, MRCGP, un medic generalist cu sediul în Marea Britanie, spune că picioarele reci pot fi un semn că aveți diabet.

Diabeticii sunt foarte predispuși să dezvolte boli vasculare periferice (PVD), o afecțiune în care "alimentarea cu sânge arterial a extremităților este redusă sau, în cazuri extreme, blocată complet", explică Beatty. "În acest caz grăsimile, colesterolul și alte substanțe formează plăci care obstrucționează arterele, reducând fluxul sanguin către picioare", explică el. "Ca urmare, circulația la extremități poate fi afectată".

În cazul diabetului și al PVD, este posibil să observați unele modificări specifice la nivelul picioarelor, alături de răceală. "Piciorul afectat se poate simți rece la atingere. Poate avea o culoare albastră violacee sau poate părea alb palid", spune Beatty. "Dacă pielea este presată, zona poate părea palidă pentru mai mult timp decât de obicei, înainte de a reveni la culoarea normală. Pulsul piciorului poate fi dificil sau imposibil de simțit".

Anemie

Senzația de frig în mod constant este, de asemenea, în mod obișnuit legată de anemie, potrivit lui Kellie K. Middleton, MD, un chirurg ortoped din Atlanta. "Aceasta este o afecțiune care provine dintr-o lipsă de fier sau de vitamina B-12, ceea ce duce la un flux sanguin slab și la picioare reci", spune Middleton, menționând că persoanele cu anemie se confruntă adesea cu oboseală, piele palidă și palpitații cardiace, de asemenea.

Johnson-Arbor spune că anemia apare atunci când numărul de celule roșii din sânge din organism scade. "Globulele roșii transportă oxigenul către țesuturile din tot corpul. La pacienții anemici, circulația deficitară rezultă din lipsa livrării de oxigen către țesuturi", explică ea. "Tratamentele... pot include corectarea oricăror deficiențe nutriționale, suplimentarea cu fier și/sau transfuzii de sânge."

Probleme pulmonare

John Landry, un terapeut respirator înregistrat și fondatorul Respiratory Therapy Zone, spune pentru Best Life că picioarele reci pot fi un "simptom al mai multor afecțiuni pulmonare". Potrivit lui Landry, trei probleme legate de plămâni ar putea fi legate de picioarele reci: boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hipertensiunea pulmonară și embolia pulmonară.

"BPOC este o boală pulmonară care face dificilă respirația. Aceasta poate cauza o circulație deficitară, ceea ce poate duce la picioare reci", explică el. "Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune în care vasele de sânge din plămâni se îngustează, ceea ce face dificilă circulația sângelui prin ele. Ca urmare, este posibil ca organismul să nu primească suficient oxigen, ceea ce poate provoca, de asemenea, o circulație deficitară și picioare reci."

În cazul BPOC și al hipertensiunii pulmonare, Landry spune că este posibil să aveți și alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, oboseală, dureri în piept și opresiune toracică. O embolie pulmonară poate provoca, de asemenea, unele dintre aceleași simptome, dar în acest caz ar trebui să fiți atenți și la bătăile rapide ale inimii. "Aceasta este o afecțiune gravă în care un cheag de sânge se formează în plămâni, blocând fluxul sanguin", spune Landry. O embolie pulmonară poate "poate provoca rapid probleme grave care pun viața în pericol și, chiar moartea", potrivit Johns Hopkins Medicine, potrivt bestlife.com

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel