Pește și fructe de mare. Dr. Radu Țincu a explicat ce ar trebui să alegi - care sunt mai sănătoase, de fapt / video

Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Descriere foto: Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, a fost invitat la emisiunea MediCOOL, de pe Antena 1, unde a vorbit despre metalele grele din pește și fructe de mare. 

Peștele este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, acizi grași omega-3, vitamine și minerale. Consumul regulat de pește poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. 

De asemenea, este o sursă importantă de acizi grași omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Acești acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, și sunt benefice și pentru sănătatea creierului.

El este o excelentă sursă de proteine de înaltă calitate, necesare pentru repararea și construirea țesuturilor, inclusiv a mușchilor, oaselor și pielii.

Medicii avertizează asupra faptului că peștele conține metale grele. Consumul excesiv de pește contaminat cu metale grele poate prezenta riscuri pentru sănătate, cum ar fi intoxicația cu mercur, care poate afecta sistemul nervos central și alte organe. Mercurul este cel mai des asociat cu peștele, iar acumularea sa în organismele marine poate fi un motiv de îngrijorare pentru sănătatea umană.

 

Ce spune dr. Radu Țincu

„Medicii îți recomandă să mănânci mai mult pește, că e sănătos. Pe de altă parte, intrăm pe social media și vedem că peștele e plin de metale grele. E adevărat sau e un mit? Fructele de mare conțin metale grele?”, a întrebat dr. Mihail Pautov.

„Da, ele conțin metale grele pentru că apa din mări și din oceane conține metale grele și aceste alimente se pot încărca cu metale grele.”, a spus dr. Radu Țincu.

„Apa conține în mod natural metale grele sau provin din prin contaminare că am tot forat și am scos petrol și așa mai departe?”, a întrebat dr. Mihail Pautov.

„Avem și surse naturale: erupțiile vulcanice, incendiile de pădure eliberează o serie de metale grele care pot să ajungă în apele marilor și oceanelor, dar avem, evident, cea mai importantă cantitate provenită din activitățile industriale. Deversările de produse petroliere în mare sau alte activități industriale vor contamina apa marilor și oceanelor.

Ce trebuie să știm este că dacă ne uităm la fructe de mare și comparăm cu peștele, evident că fructele de mare au mai puține metale grele comparativ cu peștele. Regula este următoarea: cu cât peștele este mai mare, mai evoluat în lanțul filogenetic, cu atât e mai încărcat cu metale grele.”, a spus dr. Radu Țincu la emisiunea MediCOOL, de la Antena 1. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel