Pericolul la care te expui dacă bei seara un pahar de vin. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit care este legătura dintre alcool și problemele creierului

Data publicării:
Captură video: TikTok: Dr Mihail/Sursă foto: freepik.com
Descriere foto: Captură video: TikTok: Dr Mihail/Sursă foto: freepik.com

Medicul Mihail Pautov a explicat ce se întâmplă în creier dacă bei seara un pahar de alcool. 

Pericolul la care te expui dacă bei seara un pahar de vin poate fi mai mare decât crezi. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit legătura dintre consumul de alcool și problemele creierului. Potrivit specialistului, chiar și un singur pahar de alcool băut seara poate reduce calitatea somnului cu 10%, în timp ce două pahare pot diminua cu 25%. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul este o substanță psihoactivă care împiedică creierul să intre în faza de somn profund, denumit și REM.

„Un pahar de alcool băut seara îți va reduce calitatea somnului cu 10%. Doua pahare îți vor reduce calitatea somnului cu 25%, iar lista asta continuă, pentru că alcoolul este o substanță psihoactivă. Noi dormim în cicluri și fiecare fază din fiecare ciclu este somnul profund denumit și REM.

Aceasta e perioada din somn în care creierul tău se curăță, iar tu dormi tocmai ca să cureți acel creier. Alcoolul fiind psihoactiv nu lasă creierul să intre în acea fază REM de curățare a creierului. Deci cu cât vei bea mai mult, cu atât vei dormi mai inutil”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

@doctor.mihail

Alcoolul pe care îl bei seara îți perturbă somnul și nu-ți permite să te odihnești ☝????????????‍⚕️????

♬ original sound - doctor.mihail

„Când bei alcool seara te condamni la a sta 8 ore în pat inutil fără să te odihnești”

Astfel, consumul de alcool înainte de culcare poate face ca dimineața când te trezești să conștientizezi că nu te-ai odihnit cum trebuie.

„Dormi 8 ore, dar nu intri în acea fază REM de somn profund care îți curăță creierul și astfel te trezești dimineața obosit și cu capul umflat. De aici vine acea senzație de oboseală pe care o simți dimineața când te trezești după ce ai băut. Practic atunci când bei alcool seara te condamni la a sta 8 ore în pat inutil fără să te odihnești, fără să-ți cureți creierul și te trezești ca și cum nu ai fi dormit”, a mai precizat medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

Ajută sau nu alcoolul la digestie, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic

Recent, Mihaela Bilic a dezvăluit dacă alcoolul ajută sau nu la digestie. Potrivit medicului nutriționist, consumul de alcool poate stimula sinteza de grăsime de rezervă și poate crește pofta de mâncare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

„Ajută sau nu alcoolul la digestie? Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărțile de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică! (....)

Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei! Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Încă un motiv ca să încercați un “ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel