Pericolul ascuns din roșiile țuguiate. Ce au descoperit cercetătorii: „Otravă pentru consumatori”

Sursa foto: unsplash, autor Lars Blankers
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Lars Blankers

Cercetătorii au descoperit ce pericol se ascunde în roșiile țuguiate. 

Piețele sunt pline de fructe și legume care mai de care mai arătoase. Majoritatea românilor caută să cumpere tot ce este mai bio, însă descoperirile cercetătorilor sunt de-a dreptul șocante.

Pericolul ascuns din roșiile țuguiate

Academicianul Costel Vânătoru a mărturisit că roșiile țuguiate, foarte tari, cu cotor lemnos, o culoare anormală în interior și  lipsite de semințe indică faptul au fost tratate excesiv, acest lucru fiind un pericol pentru sănătate. 

„Sunt substanțe care pun sănătatea în pericol și ne bucurăm de profituri poate ceva mai mari, pentru că scopul folosirii acestor substanțe este acela material, pentru a grăbi maturarea plantelor, pentru a prinde un preț mai bun la piață. Ethrel-ul a fost o substanță acreditată în România în legumicultură, în special în pomicultură, însă în legumicultură într-o concentrație mai redusă. După aceea s-a constatat că legumicultorii nu respectau acest lucru, măreau concentrația și a fost retrasă de la comercializare și de la folosirea în domeniul legumiculturii”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pentru adevărul.ro

„Are un cep puternic, lemnos”

„Laboratorul poate să certifice dacă a fost folosit un stimulent. Noi ne putem da cu părerea având aceste indicii, faptul că avem un fruct foarte ferm, foarte tare, pe urmă că nu are semințe, că are un cep puternic, lemnos. Dar, acestea pot fi și caracteristici de soi și să facem greșeala că s-a folosit un stimulent. Analiza de laborator, trasabilitatea producției ar fi cea mai sigură cale de a ști ce s-a folosit”, declară Costel Vânătoru, cercetător, pentru sursa menționată mai sus. 

Un fermier din Glodeanu Sărat a recunoscut că sunt foarte mulți legumicultori care dau cu tot felul de substanțe, pentru a accelera înroșirea tomatelor. 

„Din păcate, este adevărat că nu toți legumicultorii dau îngrășământul normal, ci dau cu anumite substanțe, ethrel, care într-un timp record înroșesc tomatele ca să fie bune de mâncat, dar în realitate sunt otravă pentru consumatori. Tot ce apare acum copt e clar că este forțat”, declară un fermier din Glodeanu Sărat

Fermierul a tras un semnal de alarmă, iar potrivit spuselor acestuia, poliția se ocupă deja de cei care folosesc aceste substanțe periculoase.

„Ajung în plantă, noi folosim leguma, o mâncăm și așa ne îmbolnăvim. Marea majoritate folosește aceste substanțe, iar poliția face bine că îi depistează pe aceștia”, spune fermierul din Glodeanu Sărat.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 14 iun 2023, 17:04 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience