Pericolul ascuns din lumânările parfumate. Te pot îmbolnăvi grav

Data publicării:
Sursa foto> unsplash, autor Joyce G
Descriere foto: Sursa foto> unsplash, autor Joyce G

Află în articol de ce lumânările parfumate pot fi periculoase.

Diferite substanțe sunt emise sub formă de gaze de la lumânările parfumate care sunt arse în interior. Acestea variază semnificativ de la unele care sunt potențial cancerigene, la cele fără efecte cunoscute asupra sănătății. Studiile au demonstrat că emisia de gaze de ardere, cum ar fi monoxidul de carbon sau oxidul de azot, ar polua mediul interior, scrie aacrjournals.org.

Preocuparea majoră însă, este prezența cantităților măsurabile de aldehide, diferite hidrocarburi aromatice policiclice, inclusiv benzen sau toluen, dibenzodioxine și dibenzofurani în fumul lumânărilor care sunt produse din ceară, substanțe aromatice sau coloranți de ardere.

Există rapoarte care indică faptul că persoanele care au fost expuse la lumânări parfumate s-au plâns în principal de vertijuri, dureri de cap, iritații ale mucoasei, probleme respiratorii și gât uscat sau iritat. Concentrațiile de poluanți (formaldehidă, CO2, CO, PM2,5, PM10 și compuși organici volatili) măsurate în interior în timpul arderii lumânărilor parfumate, au depășit concentrațiile de fond, indicând că lumânările au fost sursa de contaminare.

Substanțele chimice eliminate de lumânările parfumate

Potrivit autorităților de sănătate publică, arderea regulată a mai multor lumânări parfumate în interior ne poate expune la cantități dăunătoare de substanțe chimice organice. Lumânările parfumate disponibile în mod obișnuit, în special soiurile mai ieftine, sunt fabricate din ceară pe bază de parafină și pot emite diferiți compuși periculoși pentru sănătate.

Un total de 34 de compuși, inclusiv formaldehidă cu potențial cancerigen și hidrocarburi aromatice, cum ar fi toluenul și benzopirenul, au fost găsiți din plin în lumânările parfumate. Formaldehida, caracterizată cu un punct de fierbere scăzut, a fost generată într-o concentrație mare. Pe lângă calitatea scăzută a cerurilor, lumânările aromatice conțin și arome artificiale și coloranți care eliberează diferite substanțe chimice atunci când sunt arse. De asemenea, coloranții care conțin benzidină, asociată cu dezvoltarea cancerului urotelial sunt încă folosiți pentru a colora ceara lumânărilor.

Cite;te continuarea pe DC NEWSGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel