Pericole la masa de Crăciun: Indigestia, ce o provoacă și când este infarct și urgență medicală. Dr Cristian Pandrea explică

Data actualizării: | Data publicării:
mohamed Hassan, pixabay
Descriere foto: mohamed Hassan, pixabay

Indigestia - numită și dispepsie sau mai popularul stomac deranjat - este un termen general care descrie o stare de disconfort în abdomenul superior. Care sunt cauzele, simptomele și când devine periculoasă, explică dr Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență: 

Indigestia nu este o boală, în sine, ci mai degrabă o serie de simptome pe care le întâmpinați, inclusiv dureri abdominale și senzație de plenitudine, la scurt timp după ce ați început să mâncați sau după ce ați mâncat prea mult ori prea gras. Deși indigestia este ceva comun, fiecare persoană poate experimenta indigestia într-un mod ușor diferit. Simptomele indigestiei pot fi resimțite ocazional sau chiar și zilnic.

Indigestia poate fi și un simptom al unei alte boli digestive. Indigestia care nu este cauzată de o boală de bază poate fi ameliorată prin modificări ale stilului de viață și cu medicamente, spun experții. 

Masa de Crăciun este una dintre situațiile în care riscăm să ne trezim cu o indigestie. Ortodocșii au ținut post, 40 de zile în care nu au mâncat carne (decât ocazional pește, la Dezlegări), pentru ca brusc să se așeze la masă și să savureze sarmale, caltaboș, cârnați, șuncă, salată de boeuf și alte mâncăruri pe care tradițional le facem la sărbătoare. 

Citește mai multe pe DC Medical



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel