Paul Surugiu Fuego, TRADIȚII și OBICEIURI de Paști. Artistul merge cu „Udatul”

Data actualizării: | Data publicării:
captură video Youtube/ Paul Surugiu
EXCLUSIV
Descriere foto: captură video Youtube/ Paul Surugiu

Paul Surugiu-Fuego a dezvăluit ce înseamnă pentru el Sărbătoarea Învierii, dar și ce tradiții respectă în această perioadă.

Paul Surugiu-Fuego păstrează câteva tradiții încă din copilărie. Una dintre ele este cea cu oul roșu și banul. Se spune că este bine ca în dimineața de Paști să îți speli tenul în apă neîncepută în care ai pus un ou roșu și o monedă și vei avea noroc tot anul. Mai mult, vedeta mărturisește că păstrează și tradiția care spune că de Paște trebuie neapărat să purtăm ceva nou.

Cum s-a născut în Ardeal, Paul Surugiu Fuego merge cu „Udatul”, un obicei pe care nu-l ratează din copilărie. Chiar dacă friptura de miel nu se numără printre favoritele sale, Fuego iubește drobul și ouăle roșii, precum și alte preparate care se gătesc în această perioadă și pe care le pregătește chiar el!

„De fiecare dată, sărbătoarea aceasta ne face să ne întrebăm dacă suntem în regulă. Ni se pare că și găsim un răspuns, dar îl uităm adesea, după câteva zile, revenind la întregul noian de trăiri contradictorii din viețile noastre. Se spune că Paștele vine cu lumină, vine cu iertarea păcatelor și înseamnă un restart complet. Nu știu dacă e așa. Pentru mine, dincolo de orice altceva, perioada aceasta, de mic copil, aduce liniștea în jur. Eu văd treburile foarte simplu. N-am nevoie nici de petrecere, nici de grătare, nici măcar de o prezență în cartea de pontaj la biserică. Am nevoie să-mi aduc aminte de sacrificiile care s-au făcut pentru mine, am nevoie de o încărcare deplină a sufletului meu, trăind bucuria unui timp de calitate, a frumoaselor cântece bisericești din perioada asta, a Deniilor și a slujbei de Înviere, care are un farmec aparte.
Nu sunt o persoană habotnică și nu cred că viața se ghidează neapărat după preceptele credinței în totalitate. În schimb știu sigur că lumina aceasta simbolică care ne definește acum are rol de-a deschide uși, de-a ne trezi, de-a ne face să ne uităm mai cu atenție în jurul nostru.  Important, la toate aceste sărbători, este să fim aproape de oamenii pe care-i iubim”, a declarat Fuego pentru Spectacola.

 

„Aveam tradiția cu oul roșu și cu banul, pe care o păstrez și azi, ca semn de prosperitate!”
 

Artistul își amintește cu nostalgie de mirosul de cozonaci de pe strada copilăriei sale, de simplitatea tradițiilor și de atmosfera de sărbătoare din casa în care a crescut.

 „Mi-aduc aminte ce frumos era când eram eu mic în preajma sărbătorii! Pe strada noastră mirosea a cozonaci, toți mergeam la cimitir, la morminte, le curățam și ne distram de zor, copiii fiind. Aveam tradiția cu oul roșu și cu banul, pe care o păstrez și azi, ca semn de prosperitate! 
Mergeam la Denii, la biserică, ne plăcea, cântam și așteptam cu interes seara de Înviere și desigur, primele zile, când ne revedeam cu familia lărgită, iar lunea mergeam la Udat, un obicei păstrat și azi în zona Transilvaniei. Mai apoi, aveam cu toții ceva nou, purtam haine noi și ne bucuram din nimic. Azi nu mai fac asta nici copiii și nici noi și parcă ni s-a dat de undeva o poruncă să vedem totul în nuanțe negative. Eu cred că lumina de zilele astea, ar trebuie să vină din noi. Să aprindem noi razele cerului cu speranța noastră și să ne pese mai mult de ce este în jur, de cei ca și noi și de fiecare moment pe care-l avem în viața asta”, a mai povestit artistul. 

Citește și: ORACOLUL vedetelor. 20 de lucruri despre Paul Surugiu - Fuego / EXCLUSIVGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel