Paul Surugiu - Fuego: „Asta sunt! Deloc perfect, cu multe defecte, dar cu un vis măreț împlinit și cu dorința de a face bine celor din jurul meu” / EXCLUSIV

Data publicării:
EXCLUSIV

Paul Surugiu - Fuego, vorbește, într-un interviu pentru Spectacola, despre cartea sa, „Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții”, pe care a lansat-o chiar de ziua sa de naștere. 

SPECTACOLA: Ziua de naștere de anul acesta a avut o însemnătate mult mai mare pentru tine. 2022 este anul în care ți-ai lansat propria carte. Spune-ne, te rog, ce vom putea găsi printre paginile „Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții”?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Veți găsi emoții! Confesiunile mele sunt simple. Nu sunt alambicate, sunt doar trăirile unui om care muncește mult și care a clădit pas cu pas ce este și ce are. Iar la toată ”construcția” asta a mea, s-a adăugat dragostea publicului, căruia îi mulțumesc pentru ce însemn și pentru fidelitatea permanentă. Eu sunt același și aici, și pe scenă, și acasă, cu prietenii sau familia mea și în emisiunea pe care o moderez la TVR 2, duminică de duminică – ”Drag de România mea!”. Nu joc nici un rol, nu sunt fals, sunt așa cum aleg eu să fiu într-o lume complicată, în care valorile sunt un pic diferite față de cele pe care eu le am și pe care le și pun în aplicare în tot ce fac, cu orice risc, chiar și cel al contestării. Și-s perseverent în treaba asta, pentru că știu că adevărul meu, cel al decenței, este de partea bună a lucrurilor.  Și-apoi cartea este deschisă, ca și mine, fiecare regăsindu-se măcar într-o frază de-a mea. Nu am un stil anume, nu am pretenții că aș fi scriitor. Este doar un volum al trăirilor unui artist, unui om simplu care are o profesie publică, de peste 30 de ani și pe care-l iubesc alți oameni pentru ce este și ce dăruiește, reușind să-i aducă la sala de spectacol și să se mențină în atenția, trecând peste trenduri muzicale, valuri și alte inutile răutăți. Iar în finalul cărții, după cum e firesc, veți descoperi confesiuni muzicale.

Alături de editorii cărții, cei de la Bookzone, cărora le mulțumesc pentru ideile lor minunate, am hotărât să adăugăm un material discografic cu cele mai recente melodii ale mele, realizate în ultimii doi ani, în perioada pandemiei. Ele ar fi fost mai multe, dar doar atâtea pot încăpea pe un CD. Acolo veți descoperi sensibilitate, emoție, răbufniri, manifest, romantism, fix exact ce sunt eu și ce cuprinde și mare parte din repertoriul meu de peste ani, care are peste 650 de cântece la activ, cu tot cu cele dedicate Crăciunului. Sunt bucăți întregi din inspirația mea, sunt versuri aparte, melodii pe care le poți asculta cu toată ființa, pentru că transmit un mesaj și reușesc să ofere acea bucată zdravănă de viață și de iubire, puse pe muzică. Veți descoperi și piese ritmate, mai multe capitole artistice care mă definesc în ultimii doi ani și la care țin mult!


SPECTACOLA: Ce te-a inspirat sa scrii acest volum?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Nu vorbesc foarte des despre sufletul meu. E un fel de mister care-mi aparține doar mie și pe care rar vreau să-l împărtășesc. Totuși, pentru voi, cei care mă iubiți și care vedeți în mine, după munca mea din anii aceștia, cu seriozitate și determinare, un om valoros, o fac fără menajamente.  Cred că sunt descris cel mai bine de fiecare popas făcut de anumite priviri în viața mea. Sunt un cumul din trăirile care m-au marcat și care m-au întărit, am trecut și trec prin multe și fac față nedreptăților, chiar dacă ele uneori mă rănesc și mă pun la pământ de am impresia că nu voi mai reuși vreodată să mă ridic. Am învățat că fiecare incorectitudine a celor din jur față de mine se răsplătește cu o nouă performanță, cu o altă provocare trecută cu brio. Sufletul meu plânge uneori, alteori e agitat, dar deseori e împăcat cu sine, cu fiecare parte care i-a dat voie să se exprime în voie și să facă față avalanșei de complexitate care l-a invadat.


SPECTACOLA: De când ai început să pui primele rânduri in aceasta carte? Concret, cât timp stă în spatele acestui volum?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Din start vă spun, cartea aceasta are în ea o parte din sufletul meu, iar cei care vor avea răbdarea și curiozitatea de a o citi, vor înțelege cine sunt, dincolo de scenă, melodii, mesaje, activități. Nu mi-am propus nici o clipă să scriu o carte propriu zis. Absolut deloc! Pariul a pornit după ce acum patru ani am devenit ambasadorul onorific al Revistei ”Taifasuri” și am început să scriu săptămânal un editorial. Așa au prins viață idei pe care le păstram doar pentru mine sau mirări pe care mi-am zis că ar fi păcat să nu le împărtășesc. În cartea aceasta veți găsi un artist care a muncit și care nu ezită să recunoască asta. Veți găsi subiecte, oameni care mi-au marcat existența, capitole diverse, drag de țară și de frumos și o felie zdravănă de sinceritate necosmetizată.

Eu nu sunt scriitor. Nu mă cred un star anume. Nu consider că oamenii trebuie să-mi urmeze pașii și vorbele ca literă de lege. În schimb consider că e de datoria mea, ca artist, să vin cu mesaje, cu opinii pertinente și cu o fațetă a personalității mele.  În fond, nu sunt un păpușar fără opinii și experiențe. Faptul că am ales să le scriu e o responsabilitate și mai mare. Cuvintele sunt cele care zugrăvesc, dincolo de sens și însemnătate, profilul unei anumite persoane și mie-mi place să cred că în scris chiar sunt un altul, putând să-mi dau frâu liber ideilor, iar ele să curgă, ca într-o frumoasă înșiruire a unei vieți pe care o trăiesc, fără menajamente, la prima clasă, pentru că știu sigur că nu vor exista prea multe stații și că la un moment dat se va rupe lanțul strălucirilor.


SPECTACOLA: Cum au reacționat fanii la acest nou proiect?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Cred eu că bine, că a fost o surpriză plăcută și binevenită. Volumul acesta nu este altceva decât o bucată întreagă, sinceră și necosmetizată a vieții mele, a gândurilor mele, a oamenilor care mi-au pășit pragul sentimentelor, a unor mirări. N-aș putea cuprinde tot și sunt sigur că nu mă opresc aici și că voi continua să scriu. Cu siguranță vor apărea și cârcotași, ”hateri”, oameni pe care nu-i poți mulțumi sau cei care n-au făcut nimic în viața lor notabil, dar au toată aplecarea de a emite păreri impertinente despre alții.

Nu lor mă adresez, nu sunt ei publicul meu. Eu cred în lucrul bine făcut, cred în calitate, cred în puterea cuvântului și în muzica simplă, care are melodicitate și mesaj. Cred că viața este oricum mult prea scurtă ca să-mi pese de toți cei care, fără argumente, caută nod în papură pentru ceva anume. Și-apoi nici nu mă cunosc. Iar cine vrea să mă cunoască, poate citi cartea aceasta și poate vedea ce simt, ce gândesc, ce principii am, ce oameni mi-au influențat viața, pe cine stimez și cum aleg eu să-mi trăiesc existența!


SPECTACOLA: Ești un artist care se menține pe aceleași poziții de ani de zile. Publicul te iubește, iar asta cred ca se vede in fiecare nou eveniment, piesa lansată. Care crezi ca e “rețeta” succesului?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Nu am o rețetă anume și nu fac nici un calcul bine gândit pentru asta. N-am făcut niciodată. Cred că e mai degrabă o loterie, o șansă, un mir. Și apoi faptul că sunt un om serios, un tip jovial, simpatic, sincer și popular. N-am absolut deloc pretenții de vedetă. Nu cunosc acest concept și cred că cine se imaginează star în România, este de altă planetă și-ar avea nevoie de un duș rece. Și zic asta pentru că noțiunea nu se aplică la noi. Eu unul am doar o profesie publică, apar la televizor și munca mea e vizibilă și adresată maselor. Dar dacă las asta în plan secund, sunt doar un om ca oricare altul, care iubește să fie liber și deschis, care iubește să creeze și să facă pe cei din jur să se bucure de munca lui! Nu am fițe, nu mă consider mai presus, sunt perfecționist, capricios, mă supăr și mă enervez repede, dar îmi trece la fel de repede! Nu suport neseriozitatea, țin la cuvântul dat și sufăr tare când văd că a dispărut efectiv bunul simț de printre noi. Nu sunt vreun exemplu, dar îmi place să împărtășesc ideile și gândurile mele, asta pentru că am evoluat și pentru că în cei 46 de ani am adunat un bagaj întreg de experiențe, de istorii cu oameni importanți, de dureri nespuse, de performanțe și de trăiri pe care simt că trebuie să le împărtășesc celor care consideră că mă pot citi sau asculta.

Asta sunt! Deloc perfect, cu multe defecte, dar cu un vis măreț împlinit și cu dorința de a face bine celor din jurul meu. Acesta-i sensul meu și așa mă și prezint peste tot. Eu sunt artistul publicului său, un om simplu, care vede dincolo de strălucirea scenei și care face artă care să rămână pentru cândva! Și iubesc mult cum sunt și cred că încă n-am ajuns nici la jumătate din capacitatea mea!


SPECTACOLA: Obișnuiești sa interacționezi cu fanii tăi în mediul online? Le răspunzi curiozităților, poate și criticilor?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Fac asta cu limite, cât îmi permite timpul și cât e necesar. Din nefericire, nu am vreme să răspund oamenilor așa cum poate ei și-ar dori, dar le citesc comentariile și mă bucur pentru ele. Uneori oamenii mai întrec și limite și evit să intru în polemici. Cât despre critici și hateri, spun doar așa, că eu nu mi-am dorit niciodată să sufoc pe cineva, să intru cu forța acolo unde ușile sunt închise. Nu vreau să fiu unanim aplaudat și-mi convine să existe și public pentru care mai am mult de lucru sau în fața căruia nu am reușit să mă ridic la anumite „standarde”. Asta nu dă nimănui dreptul în schimb, să arunce cu noroi, să jignească și să facă tot posibilul să minimalizeze munca și dăruirea unui artist, a unui om care apare în fața publicului său, oricare-ar fi acesta. Nimeni nu deține adevărul absolut pe lumea aceasta și credeți-mă, e loc pentru fiecare!

SPECTACOLA: La început de cariera, fiecare om are câte un lucru care l-a ajutat sa ajungă sus. Vorbim despre noroc, destin, talent, muncă…la tine care factor a funcționat?

PAUL SURUGIU-FUEGO: La mine au fost toate la un loc. Un cumul care a clădit la ce sunt azi. Nu am ajuns artist peste noapte, nu am ajuns ce sunt azi bătând din palme sau doar cu o simplă piesă aruncată pe Youtube. A fost destin susținut, multă muncă, evoluție, noroc. Mulți mi-au spus la un moment dat că trebuie să mă las. Alții mi-au închis uși, mi-au râs în față și nu mi-au acordat nici măcar o secundă de încredere. Mi-am zis că nu-i nimic. În fond, asta e viața. O călătorie în care te agăți de nenumărate ori de colacul de salvare sperând să nu te ia valul. Și pe mine nu m-a luat. Dimpotrivă, orice opreliște mi-a dat speranță, mi-a dat puterea de a le arăta tuturor că pot! Și chiar dacă am făcut și foamea uneori sau am avut nopți în care, de atâta efort, mi-a dat sângele pe nas, am crescut, am muncit, am scos piese, am făcut multe în anii aceștia și nu m-am lăsat. Cred că asta caracterizează cel mai bine profilul meu – voința și dorința de a fi altfel mereu, de a găsi noi resurse, de a încerca să fiu în sufletul oamenilor făcând ce-mi place! Determinarea și talentul au fost și sunt definitorii!

 


SPECTACOLA: Spuneai, recent, într-un interviu, că ai acumulat câteva kilograme în plus și ca te-ai apucat din nou de o dietă. Cum arată stilul tău de viața din prezent? Este restrictiv? Ai renunțat la anumite alimente, te bazezi după un regim alimentar strict?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Încerc să mănânc cât mai sănătos, în primul rând. Am renunțat la anumite obiceiuri alimentare, cât mai puțin dulce, fără pâine și făinoase, cereale, cât mai mult bio. Nu mă arunc în diete alambicate, pentru că am și un program complicat, dar încerc să fiu echilibrat, să renunț la anumite mâncăruri și iată că am și slăbit câteva kilograme, mă simt bine și mă mențin, fără restricții majore!


SPECTACOLA: Foarte mulți artiști s-au plâns in pandemie de veniturile care s-au schimbat complet, de datorii… cum a arătat pentru tine acea perioadă?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Nu e ușor să te vezi pus în imposibilitatea de a face profesia pe care știi să o faci, să te vezi cumva legat de mâini și de picioare, la propriu, fără să te poți exprima! Nu a fost simplu, mai ales că eu am de susținut niște proiecte, niște oameni care depind de mine, niște salarii, taxe și toate cele, dar nu mă plâng. Nu am ajuns, din fericire, în situații disperate cum au fost unii dintre colegii mei! Dar greu a fost că nu am putut cânta, nu am putut interacționa cu oamenii, nu mi-am putut pune în aplicare planurile pe care le aveam. Am stat în casă, am compus, am făcut radio, am lansat proiecte online și am realizat emisiunea ”Drag de România mea!”, de la TVR 2, care ajunge toamna aceasta, la sezonul cu numărul 9, care va debuta cu surprize, pe 2 octombrie, de la ora 15.00, la TVR 2!


SPECTACOLA: Care sunt cele mai mari sacrificii pe care le-ai făcut pentru cariera?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Nu știu dacă le-aș numi sacrificii. Sacrificiu e atunci când renunți la ceva și-ți pare rău. Mie nu-mi pare rău de nimic. Da, nu am avut și nu am viața pe care o au mulți din jurul meu, pentru că m-am dăruit carierei, dar mi-e bine așa, e alegerea mea și mă simt bine cu ritmul acesta agitat, cu nebunia profesiei mele. Așadar, nu am făcut sacrificii pentru carieră! Am muncit mult, muncesc, mă dăruiesc, mă bucur de roade și aia este! În timpul liber, îmi trăiesc viața. Așa cum știu eu mai bine, cum vreau, departe de ochii curioșilor. Sunt un om simplu, nu sunt star, n-am veleități de vedetă și nu mă comport ca atare. Fie că sunt în cele mai înalte medii, fie că sunt la sat, cu o bătrână pe banca din fața casei, sunt tot eu, iubitor de oameni, gata să-și pună întotdeauna sufletul pe tavă. În spatele strălucirii mele, există sinceritate și libertate. Și astea două mă fac artist!  

SPECTACOLA: Care este regretul tău cel mai mare?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Nu am regrete de nici un fel. Sunt un om împăcat cu sine, gata să o ia oricând de la capăt și să facă, poate, dacă nu are mintea de acum, aceleași greșeli și lucruri corecte. Nu simt nici o apăsare a ce am lăsat în urma mea și nu îmi este rușine cu nici o etapă a vieții sau a carierei mele.

Nu cred să existe vreun lucru pe care să fi vrut să-l fi făcut la un moment dat, bun sau rău, și să nu fi încercat. Asta face parte din structura mea. Sunt un om bătăios, care nu se lasă și care vrea să se lovească singur cu capul de pragul de sus, decât să-i pară rău mai apoi că nu a încercat. Îmi duc anii cu mândrie și cred că am în față un parcurs la fel de bun și armonios ca și cel de până acum. Nu a fost și nu este nimic simplu în ceea ce fac eu. Poate că pare strălucitor și interesant, dar la mijloc sunt multe sacrificii, stres, timp investit, nopți pierdute, vacanțe la care am renunțat, prietenii pe care le-am neglijat și un efort susținut în a face performanță de unul singur. Sunt propriul meu stăpân și-mi place asta foarte tare.

Mă bucur de o libertate pe care mi-am câștigat-o în vreme și care-mi permite să fac ce vreau, să gândesc cum vreau și să acționez ca atare și dincolo de orice, să dăruiesc părți ale sufletului meu în artă, fie că e muzică, pictură sau orice altă acțiune întreprind. 

 


SPECTACOLA:  Știu ca în iarnă pregatești un nou show la Sala Palatului. Ce-i pregatești publicului de această dată? Vei avea și invitați surpriză? Dacă da, ne poți dezvălui un nume?

PAUL SURUGIU-FUEGO: Da, pe 2 decembrie 2022, de la ora 19.00, la Sala Palatului din București pregătesc un show grandios, spectaculos, care se numește ”Drag de România noastră!”, în care voi cânta alături de Orchestra Fraților Advahov și de o serie de invitați speciali, mari legende ale României - Irina Loghin, Angela Buciu, Mioara Velicu, Angelica Stoican, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Constantin Enceanu și din Basarabia, Maria Iliuț și Ansamblul ”Crenguță de Iederă”. Am drag de România noastră! Am drag de frumos, de muzica autentică, de spectacolul variat pe care poate crea autenticitatea neamului nostru! Și voi aduce toate astea la scenă, într-un show care va fi grandios și care va rămâne pentru cândva, mai ales că-mi sunt alături câteva dintre legendele acestui neam și una dintre cele mai speciale orchestre! Garantez un regal, garantez energie pozitivă, garantez ceva grandios, păcat de ratat!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel