Paul Ipate, pe urmele aurului dacic, într-un documentar marca History Channel: „Trei săptămâni în munți” EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Paul Ipate vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre serialul documentar „Misterul aurului dacic”. 

HISTORY Channel a anunțat lansarea primei sale producții românești, „Misterul Aurului Dacic”, un show hibrid docu-reality cu peisaje fermecătoare, reconstituiri istorice și povești pline de magie. În rolurile principale ale acestei aventuri se află cunoscutul actor Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat. Premiera primului episod va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 21:00.


Pornind de la Roma antică și sfârșind până în albiile râurilor din jurul Sarmizegetusei, „Stonehenge-ul” României, cei doi exploratori se întâlnesc cu experți locali și căutători de aur și care s-au cufundat în misterele și pământurile unde astăzi se află cele mai mari rezerve de aur din Europa. Telespectatorii îi vor vedea pe Paul și Simina în grote, râuri, păduri adânci și mine abandonate, dar și la înălțime, ghidați de tehnologia cu infraroșu.

Cu determinare și umor, cei doi discută cu istoricii autohtoni care au inspectat cu atenție aurul, artefactele, bijuteriile, monede și comorile dacice, încercând să caute răspunsuri la diverse întrebări: Cum au călătorit 160 de tone de aur pe o distanță de peste 1.000 de kilometri prin ținuturi sălbatice cu 2000 de ani în urmă? Paul și Simina stau de vorbă cu experți mondiali din Italia, Germania și România despre tezaurul nedescoperit și despre triburile dacice nemiloase care au dispărut de pe aceste meleaguri, aproape fără urmă. Reconstituirile istorice readuc la viață evenimentele și mitologia obscură din vremurile Daciei Antice. 

Cel de-al treilea episod pune în lumină descoperire a 13 brățări de aur care în urmă cu un deceniu au fascinat lumea artei de la New York până la Londra. În prezent, cele 11 brățări rămase dispărute ridică întrebări dificile care au pus în dificultate Interpolul și vânătorii de recompense din întreaga lume: unde sunt ele astăzi?


Am stat de vorbă cu Paul Ipate, care, pe lângă talentul actoricesc, are și o pasiune pentru istorie, moștenită de la tatăl său. Curiozitatea și pasiunea pentru istorie l-au scos pe actor din zona sa de confort, purtându-l astfel, timp de trei săptămâni, într-o aventură „de povestit nepoților”. 
Paul Ipate mărturisește că nu este un împătimit al drumețiilor montane și că este, de felul lui, un sceptic. Cu toate astea, la finalul călătoriei, actorul spune că au existat câteva experiențe și trăiri pe care nu le poate explica și că, deși nu este un fan al sportului, a meritat fiecare pas pe care l-a făcut în căutarea aurului dacic. 

 

„Din punct de vedere fizic, a fost extrem de greu. Am și spus, în glumă, la următorul proiect pe care îl am cu History Channel, se va negocia la altitudine. Ce depășește 500 de metri, voi cere dublu (n. r. râde)”, ne-a declarat, amuzat, Paul Ipate.

 

Aventura l-a solicitat fizic, dar și emoțional

Paul Ipate spune că și-a ieșit complet din zona de confort pentru acest proiect, însă, la finalul drumului, consideră că a meritat fiecare pas, fiind vrăjit de frumusețile naturii pe care le-a descoperit. 

„Au existat niște zile în care nu am putut să mai merg, efectiv. Eram epuizat din punct de vedere fizic. Nici nu sunt, ca Simina, un om al muntelui, să urc pe munte și să am trasee. mie îmi place la mare, nu la munte. Până la urmă am rezistat, m-am obișnuit.

A compensat cu frumusețea informațiilor și  a locurilor pe care le-am văzut acolo.”; a declarat actorul pentru Spectacola. 

 

A descoperit informații valoroase

„Din punct de vedere psihic, spiritual aș putea să spun, am avut parte de niște întâlniri extrem de interesante și oameni. Pe lângă faptul că niște istorici fabuloși, niște persoane extrem de plăcute, cu care am avut ocazia să stau și după filmare, la un pahar de vin, și să am alt tip de informație, pe care am primit-o de la ei, mai personală. La finalul acestui proiect, pot să mă declar atașat acestui popor dac”, a mai spus el. 

 

Din sceptic, s-a întors „cu multe întrebări”

Există multe legende în jurul aurului dacic, și tot atâtea mituri legate de locurile în care este acesta ascuns, dar și despre încărcătura energetică pe care acesta o poartă. Paul Ipate spune că nu crede în mituri, dar, cu toate astea, a experimentat unele momente în care mentalul nu a putut găsi o explicație a desfășurării lucrurilor. 

„Eu, personal, sunt un om destul de sceptic în ce privește partea mitică, spirituală. Sunt un om cu picioarele pe pământ, prefer rațiunea decât zona de basm, dar la felul în care s-au întâmplat lucrurile la aceste filmări, în condițiile în care trebuia să plouă, în fiecare zi, timp de trei săptămâni, în condițiile în care eram pe un platou, sus, la 1500 de metri, în jurul nostru ploua și fulgera peste tot, de îmi era teamă că o să fim trăzniți: nu a plouat deloc la noi. Momentul în care a început să plouă a fost efectiv după ce s-a terminat ultimul cadru de filmat, iar din momentul acela nu s-a mai oprit ploaia, încă vreo două săptămâni. Aceasta este o experiență. Aș mai avea o grămadă să-ți spun. Repet, eu sunt  un om foarte rațional și cu picioarele pe pământ, dar pentru că s-au întâmplat atât de multe lucruri de genul acesta, nu am avut cum să nu mă întreb, la un moment dat: parcă își doresc, cumva, parcă poporul ăsta își dorește să scoată la suprafață niște informații. O parte din istorie care e încă îngropată. Nu se știe nimic despre ei și despre aurul dacic. Și ce făceau cu aurul? Pentru că, de exemplu, pe brățări nu s-au descoperit urme de purtare. Erau atât de evoluați din punct de vedere spiritual, încât ei au înțeles că aurul aparține zeilor, și nu oamenilor. Suntem prea mici ca să putem duce povara aurului. 

Când stai trei săptămâni în munți, și te plimbi prin toate locurile alea. Am intrat în niște zone care nu sunt accesibile turistului, te conectezi într-un fel cu natura, te conectezi altfel cu oamenii cu care te întâlnești, cu localnicii de acolo, care ne-au spus niște povești fabuloase. Când ajungeam seara acasă, rupți de oboseală, dar extrem de încărcați pozitivi, informații pozitive și lucruri bune ni s-au întâmplat. Da, eram căzuți în toate poveștile pe care le-am auzit, în toate locurile pe care le-am văzut. Și n-ai cum să nu te gândești la felul în care trăiau oamenii ăștia. S-a întâmplat, ca dincolo de informație, partea istorică pe care am aflat-o, și zona aceasta de conectare cu natura, cu divinitatea”; a mai spus el. 

 

Au găsit aur? Ce au făcut cu el?

Pentru a nu vă strica surpriza, vă vom lăsa să descoperiți în documentar întreaga aventură a actorului. Vă spunem însă că Paul Ipate poartă un respect uriaș poporului dac. 

„Este o combinație între un reality și partea istorică, partea de documentar. Căutarea noastră, noi ne-am întrebat de foarte multe ori, ce facem dacă găsim ceva. Și eu am spus: eu nu mă ating, eu îl las acolo. Asta a spus și Aurora Pețan, că am întrebat-o dacă a găsit ceva. Și a zis: Da, am găsit, Unele lucruri le-am dat statului și unele lucruri trebuie să rămână acolo unde sunt, Dacă oamenii ăștia au pus ofrandă zeilor în care credeau atunci,  noi de ce să profanăm și să desacralizăm ceva ce pentru ei a fost important. Unele lucruri trebuie să rămână exact acolo unde sunt, să nu le atingem”, a mai spus el. 

Momente comice în căutarea aurului dacic

 

Când trimiți un actor de comedie în căutarea aurului, te aștepți să ai parte și de momente comice. Paul Ipate spune că momentele umoristice au fost involuntare și că faptul că nu era prea priceput la drumeții a constituit, în sine, o sursă de amuzament.

„Comedia s-a născut natural, pentru că eu, nefiind un om al muntelui, nu spun că nu-mi place, dar eu sunt de mare, mie-mi place să stau la mare și să nu fac foarte mult efort. A fost un moment, în care trebuia să urcăm pe rapel și, deși aveam niște bocanci extrem de profi în picioare, era clar că sunt scumpi, alunecau extrem de tare. În același timp, Simina avea același tip de bocanci în picioare. Ea urca de zici că mergea pe asfalt, pe stradă, iar eu arătam ca un imbecil care nu e în stare să facă doi pași ținându-se de funie. A durat  vreo 5 minute să reușesc să mă opresc din alunecat. 

 

Cum l-a susținut familia

Trei săptămâni au durat filmările pentru acest proiect, timp în care, Paul Ipate a stat departe de familie. Acasă, familia l-a încurajat și au așteptat ccu sufletul la gură sp le povestească aventurile trăite. 

„Socrul meu, tatăl Cătălinei, care a și fost profesor universitar de istorie a religiilor și este un mare pasionat de tipul acesta de istorie, în fiecare zi aproape mă întreabă: dar apare, nu mă păcălești, apare pe 31 octombrie. Și abia așteaptă. Și fiul meu abia așteaptă să apară documentarul. Noi avem și multe discuții pe tema asta, având și un bunic pasionat. Cătălina, iarăși, are și ea o pasiune pentru civilizațiile dispărute. La noi în casă se tot discută lucrurile astea. Ei m-au susținut, aproape în fiecare seară vorbeam și povesteam. Am avut toată susținerea din partea lor. Se bucurau odată cu mine”; dezvăluie actorul. 

Rolul lui Jojo din Clanul

Cătălina Grama, soția lui Paul Ipate, joacă un rol important în serialul „Clanul”, de la ProTV. Acolo, Jojo o interpretează pe soția lui Bebe Măcelaru, un temut interlop. 

„Sunt foarte mândru de ea și de ce face acolo.”, ne-a mărturisit actorul. 

 

Cum a fost să-și vadă soția în rolul de soție de mafiot

 

„Abia așteptam. În primul rând, eu mă bucur, că pentru un actor e extrem de important să primești un rol de genul acesta, unde faci compoziție, unde e contre-emploi, acolo ai ocazia să-ți arăți măiestria, talentul și toți anii de muncă, să arăți ce poți. Este un rol ofertant, la care muncește foarte mult, dar iată că rezultatele sunt foarte bune. Eu sunt foarte mândru de ea și de restul colegilor ei, pentru că fac o treabă foarte bună”, a mai spus el. 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel