Patru semne care îți indică faptul că nu bei suficientă apă. Ce spun specialiștii

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat câteva semne care indică faptul că organismul tău este deshidratat.

O hidratare corectă este esențială pentru sănătatea ta. Acest lucru ajută organele să își îndeplinească funcțiile vitale, reglează temperatura corpului, lubrifiază articulațiile și ajută la eliminarea toxinelor din organism, printre altele. În același timp, corpul poate suferi mai multe probleme, dacă nu este hidratat corespunzător, spun specialiștii, potrivit Bestlife.

Pe măsură ce apa este din ce în ce mai puțină în organism, sărurile, mineralele și alți electroliți rămân și ei în urmă.

„Acest lucru dă peste cap echilibrul electrolitic din organism, ceea ce poate fi în detrimentul funcțiilor celulare ale corpului nostru.”, explică specialiștii. 

Există însă mai multe semne și simptome care îți pot da de înțeles că organismul tău nu este suficient hidratat și care îți semnalează faptul că este timpul să bei mai multă apă.

Citește și: Cinci trucuri simple care te vor ajuta să bei mai multă apă și să te menții hidratat întreaga zi

Iată care sunt semnele ce indică deshidratare

1. Ești obosit și nu ai energie

Este ușor să treci cu vederea unele dintre primele semne ale deshidratării sau să le atribui stresului din viața de zi cu zi. În special, specialiștii spun că "senzația de mai multă oboseală sau de nervi" este un semnal comun că nivelul de hidratare scade. Medicul adaugă că, deși oricine poate prezenta acest set de simptome, "pare să fie mai mare la femei decât la bărbați". Femeile tind să aibă un procent mai mic de apă pentru greutatea corporală în comparație cu bărbații, ceea ce se traduce, în esență, prin faptul că femeile au mai puțină apă de pierdut din organism. 

Așadar, dacă observi o senzație de oboseală, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să bei un pahar mare de apă, sugerează specialiștii.

2. Te simți adesea amețit 

Un alt semn major al deshidratării cronice este senzația de amețeală, mai spun specialiștii. 

„Amintiți-vă un moment din viața voastră când v-ați simțit deshidratat. Care a fost primul semn sau simptom care s-a prezentat? Dincolo de senzația de sete, probabil că ați observat mai întâi un prim simptom asociat cu capul", spune specialistul.

Fără lichide adecvate, volumul de sânge scade, ceea ce, la rândul său, duce la scăderea tensiunii arteriale și împiedică creierul să primească suficient sânge. Acest lucru duce în cele din urmă la acea senzație de amețeală și dezorientare pe care o experimentează atât de mulți oameni.

3. Ai dureri de cap regulate

Specialiștii mai spun că, dacă ai dureri de cap frecvente, acesta poate fi un alt semnal de alarmă că nu bei suficientă apă. "Durerile de cap sunt un semn timpuriu foarte frecvent al deshidratării", spune ei, adăugând că acestea sunt cele mai frecvente la femei.

4. Urina este galben închisă

Culoarea urinei tale mai poate spune multe despre nivelul de hidratare.

"Cu cât urina este mai închisă la culoare, cu atât trebuie să-ți dea mai mult de gândit", explică medicii, menționând că urina galben închis sau maro spune faptul că ai parte de o deshidratare severă. A avea urina închisă la culoare este rezultatul "încercării organismului tău de a conserva pierderile de apă prin extragerea apei prin rinichi. Faptul că producția de urină este cât se poate de clară este un bun indiciu al unui organism bine hidratat", adaugă medicii.

VEZI și: Legumele pe care trebuie neapărat să le consumi, dacă vrei să slăbești. Topul făcut de specialiști



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel