Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost răpus de COVID-19

Data publicării:
Gerd Altmann , pixabay
Descriere foto: Gerd Altmann , pixabay

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

'Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată', a scris Vucic sub o fotografie în alb-negru a patriarhului.

Patriarhul Irineu al Serbiei, în vârstă de 90 de ani, un conservator care exercita şi o influenţă politică majoră, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus la 4 noiembrie, fiind internat de atunci într-un spital militar din Belgrad, potrivit Agerpres.

Irineu a fost depistat cu infecţia cu coronavirus după ce luase parte, la 1 noiembrie, la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, decedat şi el din cauza COVID-19.

Starea de sănătate a lui Irineu s-a agravat în cursul dimineţii de joi, când a fost intubat, a precizat echipa medicală.

Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2010. Aceasta păstoreşte peste circa 12 milioane de credincioşi, mai ales din Serbia, Muntenegru şi Bosnia, având dieceze şi în SUA, Australia şi Europa Occidentală.

Irineu s-a opus categoric independenţei Kosovo, fosta provincia sârbă locuită majoritar de albanezi, considerată leagănul medieval al creştinătăţii ortodoxe sârbe şi unde se află unele din cele mai importante mănăstiri ale acestei Biserici.

Patriarhul a afirmat că Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană 'dacă UE respectă identitatea, cultura şi religia sârbe'.

Viitorul patriarh sârb va fi ales în lunile următoare dintre mitropoliţi.

În Serbia, ţară cu 7,2 milioane de locuitori, s-au infectat până acum cu coronavirus peste 104.000 de persoane, dintre care 1.110 au decedat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel