''Parcă eram pe marginea unei prăpastii în fiecare zi'', spune Cate Blanchett despre pelicula ''TAR''

Data publicării:
Cate Blanchett, captură foto YouTube/ Trailer Blue Jassmine
Descriere foto: Cate Blanchett, captură foto YouTube/ Trailer Blue Jassmine

Apreciata actriţa australiană Cate Blanchett spune că temele noului ei lungmetraj - ''TAR'' - au însufleţit distribuţia şi echipa, iar filmările au fost ''cele mai provocatoare'' din întreaga sa carieră

Blanchett interpretează personajul Lydia Tár, o dirijoare gay de renume internaţional aflată la pupitrul unei orchestre din Berlin, a cărei carieră de succes începe să se năruie în urma unui scandal de abuz.

Blanchett recunoaşte meritele regizorului şi scenaristului peliculei, Todd Field, care a pus în valoare distribuţia adeseori prin idei improvizate, spontane.

''Oamenii vorbesc despre improvizaţie, dar eu mă simţeam de parcă ne-am fi aflat pe marginea unei prăpastii în fiecare zi. 'Nu cred că o să funcţioneze asta, să mai încercăm o dată' şi a fost într-adevăr foarte interesant'', a declarat actriţa pentru Reuters.

Field, care revine la regie după o pauză de 16 ani, a început să scrie scenariul în martie 2020, în plină pandemie de COVID-19. A finalizat scenariul într-un timp record, scriind rolul lui Tar special pentru Blanchett.

''Unele dintre întrebările pe care filmul încearcă să le ridice sunt dileme care mă încearcă şi pe mine de mai mulţi ani şi pentru care încerc să găsesc limbajul unor răspunsuri, dar simt că am eşuat lamentabil'', a spus Field. ''Şi am simţit că întâmpin dificultăţi în a găsi acest limbaj la alţi oameni''.

Pelicula sondează lumea muzicii clasice şi complexităţile apartenenţei la o orchestră. Aduce în prim-plan un amestec toxic de sex, putere şi exploatare.

Field a distribuit-o pe violoncelista britano-germană Sophie Kauer, de 21 de ani, în rolul muzicienei ruse Olga, care o impresionează pe Tar cu prilejul unei audiţii pentru a face parte din orchestră şi a cărei numire dereglează balanţa de putere a grupului.

''ISM adică Incorporated Society of Musicians a dat recent publicităţii un studiu care spune că bullying-ul, rasismul şi hărţuirea sexuală în domeniul muzicii clasice sunt la cel mai înalt nivel. Aşa că simt că lansarea acestui film este foarte oportună, că scoate într-un fel la lumină numeroasele probleme cu care se confruntă industria noastră şi, bineînţeles, numeroase alte industrii'', a spus Kauer.

Interpretarea lui Blanchett are şanse la o nominalizare la Oscar după ce actriţa a fost recompensată cu trofeul pentru interpretare în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia de anul acesta, unde ''TAR'' a fost proiectat în premieră mondială.

Actriţa în vârstă de 53 de ani are în palmares două trofee Oscar pentru rolurile din ''Blue Jasmine'' şi ''The Aviator''.

''Nu citesc astfel de lucruri pentru că nu ştiu la ce mi-ar servi'', a spus ea. ''Dar e minunat. Ceea ce vreau să spun este că, în cele din urmă, vreau ca publicul să vadă filmul şi vreau să îl vadă la cinema''.

''TAR'' va avea premiera în cinematografele din Statele Unite vineri şi va începe să ruleze în alte ţări din ianuarie, notează AgerpresGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel