Papa Francisc, pe masa de operație, la 84 de ani. Cum se simte suveranul pontif

Data publicării:
Papa Francisc, sursa unsplesh / autor Ashwin Vaswani
Descriere foto: Papa Francisc, sursa unsplesh / autor Ashwin Vaswani

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost supus duminică, la Roma, unei intervenţii chirurgicale ''programate'' pentru o inflamaţie a colonului.

Papa a fost internat la spitalul A. Gemelli din capitala Italiei, unde a suferit ''o intervenţie chirurgicală programată pentru o stenoză diverticulară simptomatică a colonului''.

''Sfântul Părinte a reacţionat bine la intervenţia desfăşurată sub anestezie generală'', potrivit unui comunicat al Vaticanului publicat cu puţin înainte de miezul nopţii (22:00 GMT).

Papa suferă de o inflamaţie potenţial dureroasă a diverticulilor, hernii care se formează pe pereţii aparatului digestiv şi a căror frecvenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă. Una dintre posibilele complicaţii ale acestei afecţiuni este stenoza, care este o îngustare a intestinului.

Papa a sosit în jurul orei 15:00 (13:00 GMT) cu maşina, fără escortă, însoţit de şoferul său şi de un colaborator apropiat. El ar putea rămâne cinci zile pentru recuperare într-o cameră de la etajul 10 al spitalului, noteaza Agerpres.

Aflat într-o vizită de stat în Franţa, preşedintele italian Sergio Mattarella i-a trimis un mesaj de susţinere Papei şi ''cele mai calde urări ale tuturor italienilor''.

Numeroase mesaje de solidaritate cu Suveranul Pontif au fost de asemenea postate pe site-ul Facebook al agenţiei oficiale a Vaticanului.

 

Papa Francisc nu a oficiat slujbele de Anul Nou şi din 1 ianuarie

 

Papa Francisc, afectat de ''dureri sciatice'', nu a putut oficia celebrările liturgice  pentru Anul Nou şi din 1 ianuarie în Bazilica Sfântul Petru din Roma.


 
''Din cauza unor dureri sciatice, celebrările din seara aceasta şi de mâine dimineaţă (...) nu vor fi prezidate de Sfântul Părinte'', a anunţat într-un comunicat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

''Rugăciunea Primelor Vespere şi Te Deum din această seară vor fi oficiate de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului cardinalilor, în timp ce Sfânta Liturghie de pe 1 ianuarie 2021 va fi prezidată de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat'', a mai precizat acesta.


Cu puţin timp înainte de Crăciun, doi cardinali care făceau parte din anturajul apropiat al papei, un polonez şi un italian, au contractat COVID-19, ridicând semne de întrebare în ceea ce priveşte protecţia papei, în vârstă de 84 de ani, care poartă doar rareori mască.

Papa este considerat ca făcând parte din categoria persoanelor cu risc ridicat, notează AFP. La vârsta de 21 de ani, în 1957, Jorge Bergoglio a suferit o pleurezie acută, iar chirurgii au fost nevoiţi să-i extirpe o parte din plămânul drept, potrivit detaliilor oferite de biograful acestuia, Austen Ivereigh, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel