Pantofii cu toc, între modă și riscuri. Cum îți afectează sănătatea

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Lexie Barnhorn
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Lexie Barnhorn

Pantofii cu toc nu numai că sunt mereu în trend, dar îți oferă și încredere și o atitudine de divă. Doar că există și riscuri asupra sănătății.

Pantofii cu toc sunt la modă și te fac să te simți mai înaltă și sexy, dar cu ce preț? Pantofii cu toc înalt pot provoca o multitudine de probleme la nivelul picioarelor, afectând în același timp stabilitatea și crescând riscul de rănire. Durerile de picioare și de spate sunt cele mai frecvente. Utilizarea pe termen lung poate provoca chiar modificări structurale ale picioarelor, ceea ce poate duce la anumite afecțiuni ortopedice.

Pe lângă rănire, tocurile înalte provoacă un stres excesiv asupra spatelui și extremităților inferioare, care pot afecta profund postura, mersul și echilibrul, arată Very Well Health.

Cum afectează postura

Un toc înalt plasează piciorul într-o poziție extinsă, crescând astfel presiunea asupra piciorului din față. Acest lucru te obligă să ajustezi restul corpului pentru a compensa schimbarea echilibrului.

Pe măsură ce corpul inferior se apleacă înainte pentru a menține un centru de echilibru, partea superioară a corpului trebuie să se aplece înapoi ca o contragreutate. Ca urmare, alinierea corpului este dificilă, creând o postură rigidă, nefirească, mai degrabă decât una relaxată, neutră.

Efectul asupra posturii tale este amplificat cu cât călcâiele sunt mai mari. Pentru fiecare centimetru de înălțime al  tocului, creșteți presiunea asupra picioarelor anterioare cu încă 25%. Ca urmare, un toc de 7 cm adaugă cu 75% mai multă presiune decât în mod normal. Chiar și în rândul purtătorilor cu experiență, stileto-urile extra-înalte vor forța corpul să coboare centrul de greutate la șolduri, provocând o curbură nefirească în partea inferioară a spatelui.

Pantofii cu toc și mersul

Atunci când mergeți în tocuri înalte, poziția piciorului vă împiedică să împingeți de la sol în mod eficient. Această schimbare nefirească în poziția piciorului determină mușchii șoldului să lucreze mai greu pentru a propulsa corpul înainte.

Genunchii vor trebui, de asemenea, să rămână mai flexați, determinând mușchii acestuia să lucreze mai mult decât în mod normal.

Echilibrul, afectat de pantofii cu toc

Mersul pe jos în pantofi cu toc înalt poate fi ca mersul pe bârnă. Este nevoie de mult echilibru și precizie pentru a naviga pe diferite suprafețe, elevații și înclinații. Dacă vă deplasați rapid, va trebui să plasați o greutate și mai mare pe picioare pentru a vă menține constant echilibrul.

Stileto-urile sunt deosebit de provocatoare, deoarece tocurile îți oferă puțin sprijin sau stabilitate. Acestea îți forțează în mod inerent piciorul și gleznă, crescând riscul de căderi și vă puteți suci gleznele, mai arată Very Well Health.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel