Până acum ai băut incorect bere și cafea! Atenție și la apa plată! Valentina Vesler, explicații

Data publicării:
Sursă foto:Pexels/Pixabay
Descriere foto: Sursă foto:Pexels/Pixabay

Invitată la emisiunea „Magic Life” a Lianei Stanciu, Valentina Vesler a vorbit despre importanța consumului de apă, despre efectele negative ale deshidratării, dar și despre câteva mituri legate de apă.

Apa este esențială pentru viață, fiind cel mai abundent component al organismului uman, reprezentând aproximativ 60% din greutatea corporală a unui adult. Importanța consumului de apă este imensă, deoarece aceasta joacă un rol crucial în aproape toate funcțiile vitale ale corpului.

Apa este fundamentală pentru menținerea hidratării celulare. Fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Ea ajută la transportul substanțelor nutritive în celule și la eliminarea toxinelor din acestea. Prin procese precum transpirația și respirația, apa ajută la menținerea unei temperaturi constante a corpului, protejându-l astfel de supraîncălzire. Deshidratarea chiar și ușoară poate afecta funcțiile cognitive, cum ar fi concentrarea, vigilența și memoria. Apa este crucială pentru menținerea sănătății creierului și a funcționării optime a acestuia.

„Noi o tratăm superficial și credem că este un bun al nostru. Este la îndemână. Omul intră într-o criză dacă pierde 2% din apă. Un procent foarte mic. Apar dureri de cap, scade capacitatea de cogniție, toate procesele metabolice se încetinesc. Există informații despre apă pe care nu le luam întotdeauna în seamă”, a declarat Valentina Vesler.

„Ar trebui să bem apă înainte de a ne fi sete”

De asemenea, aceasta a vorbit despre momentele în care este recomandat apă, dar și cele în care nu este tocmai potrivit. Un alt lucru important de știut este că ne putem deshidrata atât din cauza cafelei, cât și a alcoolului. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la consumul de apă atunci când consumăm astfel de băuturi.

„Putem să bem apă absolut oricând. Ar trebui să bem apă înainte de a ne fi sete și ar trebui să bem conștient și să avem un ritual al băutului de apă. Dacă nu putem să o facem conștient, să ne programăm să o facem, să găsim tot felul de tertipuri care să ne amintească că trebuie să bem apă. Să nu ajungem să avem deja migrene, mai ales acum, vara.

Dacă ai băut până în prânz doar cafele, s-ar putea să te lovească o migrenă groaznică. Conținutul de cofeină deshidratează. În cantități foarte mari, scoate apa din organism și elimină mineralele de care noi avem nevoie în toate procesele noastre metabolice. În țările care au și cultura cafelei, și a apei, la restaurant întotdeauna primeai și ceșcuța de cafea, și paharul de apă. Ca și la alcool. La fiecare bere trebuie să bei cantitatea dublă de apă ca să nu te deshidratezi. În timpul mesei nu aș recomanda apa plată, aș recomanda apa carbogazoasă pentru că ajută digestia”, a spus Valentina Vesler.

Te-ar putea interesa și: Cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii. Mihaela Bilic: „Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta”

„Există supradoză de apă. Toate trebuie făcute cu măsură”

Totodată, aceasta a vorbit despre cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm, fiecare dintre noi având nevoie de o cantitate diferită. În plus, trebuie să ținem cont că este important să ne hidratăm chiar dacă nu depunem un efort fizic, ci unul intelectual. Consumul de energie poate fi la fel de mare, iar lipsa apei poate duce la migrene și alte simptome neplăcute.

„Există o formulă. Tu nu știi câtă apă să îi dai unui copil. Nu poți să îi dai doi litri de apă. Se calculează în funcție de câte kilograme are omul. În funcție de efortul fizic, în funcție de activitate. Dacă ai o activitate intelectuală foarte mare, echivalează cu o activitate fizică foarte mare și consumul de apă trebuie să fie pe măsură. Chiar dacă stai pe scaun. Creierul are nevoie de apă. Când muncești cu creierul nu este atât de vizibilă nevoia de apă ca atunci când alergi. Și te trezești cu o durere de cap pentru că nu ai simțit să bei apă. Dar ai avut un consum foarte mare energetic. Măcar un litru jumătate. Există supradoză de apă. Toate trebuie făcute cu măsură. Contează foarte mult și ce vârstă avem”, a adăugat Valentina Vesler, în emisiunea „Magic Life” a Lianei Stanciu.

Te-ar putea interesa și: Cine nu ar trebui să mănânce struguri sub nicio formă! Acestea sunt persoanele care ar trebui să stea departe de aceste fructe delicioase

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel