Originea surprinzătoare a puiului prăjit

Data actualizării: | Data publicării:
Chiken, foto Hong Feng unplash
Descriere foto: Chiken, foto Hong Feng unplash

Dacă în China puii erau considerați speciali și capabili să prezică viitorul, în Japonia milioane de familii sărbătoresc Crăciunul în fiecare an comandând pui prăjit în stil american. Lucru care a devenit deja o tradiție națională. 

Până la al doilea război mondial, puiul prăjit în SUA era considerat un aliment pentru ocazii speciale. Ulterior a trecut la ceva pe care oamenii l-au mâncat la micul dejun sau la cină de câteva ori pe săptămână și, în aceste zile, a devenit atât de larg disponibil, încât oamenii îl mănâncă ori de câte ori starea de spirit apare.

Poate că lumea iubește puiul prăjit, deoarece există atât de multe moduri diferite de a-l marina, condimenta, îmbrăca și prăji. Versiunea din sudul SUA este fie acoperită cu făină, fie cu aluat și apoi prăjită în ulei.

În ciuda faptului că multe culturi din întreaga lume produc soiuri distincte de pui prăjit, versiunea SUA din Sud este, fără îndoială, cea mai iconică. Dar de ce? Ceea ce dă oamenilor din sudul SUA încrederea de a pretinde că puiul prăjit reprezintă dreptul  lor la naștere sau „religia de stat”, așa cum a scris Damon Lee Fowler în cartea sa din 1998, Fried Chicken: ”The World’s Best Recipes from Memphis to Milan, de la Buffalo la Bangkok. Răspunsul simplu este că istoria timpurie a puiului prăjit este ceva misterios, iar sudicii SUA au fost majoretele și cele mai bune majorete ale sale, ajutând la răspândirea sa în SUA și mai târziu în lume.”, potrivit BBC

Prima rețetă tipărită din SUA pentru pui prăjit a apărut în 1824 în prima carte de bucate americană regională, The Virginia House-Wife, scrisă de Mary Randolph, o femeie albă dintr-o familie de sclavi și o rudă îndepărtată a lui Thomas Jefferson, relatează bbc. 

Un scenariu arată că, la un moment dat, între secolele al XVII-lea și al XIX-lea, afro-americanii  au început să gătească puiul prăjit pe baza rețetelor furnizate de deținătorii de sclavi scoțieni.

”Înainte de războiul civil american (1861-1865), puiul prăjit era pe deplin scufundat în viața socială din sud atât pentru afro-americani, cât și pentru albi, dar pregătirea acestuia a fost un proces foarte intensiv în muncă. Cineva a trebuit să omoare un pui, apoi să-l smulgă, să-l curățe, să-l condimeteze și să-l gătească. Acest lucru se întâmpla doar în ocazii speciale, de obicei din primăvară până în toamnă și era adesea servit la sărbătorile din 4 iulie și la cina de duminică după o slujbă bisericească.”

În mod interesant, la fel cum imigranții scoțieni și-au introdus tradiția prăjită în grăsimi în SUA cu secole în urmă, diferite metode de prăjire a păsărilor din întreaga lume au revenit în SUA în ultimele decenii, pe măsură ce au sosit noi generații de imigranți antreprenori. 

Fiecare mâncare spune o poveste și, pe măsură ce oamenii din întreaga lume continuă să caute mușcătura perfectă de pui prăjit, bucătarii, scriitorii de mâncare și restaurantele au o oportunitate extraordinară de a le informa despre originea sa. 

În ceea ce privește mâncarea scoțiană modernă, puiul prăjit este KFC pentru noi”, a spus Rachel McCormack, un comisar scoțian potrivit BBC.

 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel