Dr. Mihai Craiu, avertisment despre purtarea măștii la orele de sport: „Masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată"

Data actualizării: | Data publicării:
Dr. Mihai Craiu, Captură foto Digi24
Descriere foto: Dr. Mihai Craiu, Captură foto Digi24

În prezent, elevii sunt obligați să poarte mască de protecție în timpul orelor de sport. Medicii avertizează că această practică este periculoasă pentru sănătate. 

Potrivit propunerii formulate de Ministrul Educației, elevii vor fi obligați să păstreze o distanță de minim 1,5 metri și să evite activitățile de echipă. În plus, orele de sport vor fi ținute în aer liber atunci când vremea va permite acest lucru. 


Specialiștii avertizează că masca de protecție purtată pe toată durata orelor de educație fizică ar putea afecta sănătatea elevilor.

 
Medicul pediatru Mihai Craiu susține că această practică îi afectează pe copii, în funcție de problemele de sănătate pe care aceștia le au, în funcție de vârstă, dar și de intensitatea efortului fizic. 


"Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată", a spus Mihai Craiu pentru Digi24.


Deoarece cadrele didactice se plâng că nu își pot susține orele de educație fizică din cauza măștilor de protecție, Ministrul Educației va susține regula aplicată deja în Luxemburg, unde copiii sunt obligați să poarte mască doar de la vestiar până la locul în care se derulează orele de educație fizică. 


"Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.


Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber - fără mască", a adăugat pediatrul Mihai Craiu. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Social


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel