ONU: Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina într-o săptămână

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ. Photo by Matti from Pexels
Descriere foto: Foto cu rol ilustrativ. Photo by Matti from Pexels

Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

"În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine", a scris Filippo Grandi pe Twitter.

"Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi", a pledat el.

Filippo Grandi intenţionează să viziteze în următoarele zile România, Moldova şi Polonia, trei ţări care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni pe teritoriul lor.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care "cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

Pe teren, forţele ruse şi-au continuat înaintarea, cucerind, printre altele, Herson, un mare oraş din sudul ţării, notează Agerpres.

 

Spitalele din Ucraina se confruntă cu o penurie de oxigen, avertizează lideri ai OMS

Spitalele din Ucraina se confruntă cu o penurie de oxigen, cel puţin 2.000 de pacienţi având nevoie de acesta pentru a supravieţui, au avertizat lideri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - informează DPA miercuri.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nivelul de aprovizionare cu oxigen în spitalele din Ucraina este periculos de scăzut din cauza conflictului.

Potrivit lui Tedros, aceste niveluri scăzute vor avea un impact asupra capacităţii medicilor de a trata pacienţii cu COVID-19.

''Lipsa critică de oxigen va avea un impact asupra capacităţii de a trata pacienţii cu COVID-19 şi multe alte afecţiuni'', a spus el.

Responsabilul a menţionat faptul că trei mari fabrici de oxigen s-au închis în ţară.

''Cel puţin trei producători majori de oxigen din Ucraina s-au închis acum şi căutăm modalităţi de a obţine oxigen din ţări vecine şi modalităţi de a-l livra în siguranţă acolo unde este nevoie'', a spus el.

Mesajul său a fost reluat de Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii, care a declarat în cadrul conferinţei că peste 2.000 de persoane bolnave de COVID-19 se află în prezent sub asistenţă cu oxigen în spitalele din Ucraina.

''Cred că estimarea de săptămâna trecută a fost că în Ucraina erau cel puţin 2.000 de persoane sub oxigen pentru COVID-19'', a spus el. ''Asta înseamnă 2.000 de persoane care au nevoie de oxigen pentru a supravieţui, acest număr nu s-a schimbat''.

De fapt, a spus el, acest număr a crescut, deoarece avem oameni cu răni şi oameni care sunt supuşi unei intervenţii chirurgicale şi au nevoie de oxigen.

''Avem copii cu pneumonie infantilă, avem femei cu dificultăţi în timpul travaliului. Deci, oxigenul nu este salvator doar pentru COVID-19, oxigenul este salvator de vieţi, punct", a insistat responsabilul OMS, subliniind că pacienţii nu pot fi puşi pe o listă de aşteptare pentru oxigen, ci au nevoie de el chiar acum, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel