OMS dezvăluie o nouă strategie împotriva COVID-19 şi solicită 23,4 miliarde de dolari

Data publicării:
Covid-19, sursa pixabay/ autor fernando zhiminaicela
Descriere foto: Covid-19, sursa pixabay/ autor fernando zhiminaicela

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezvăluit joi un nou plan de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 în ţările mai puţin bogate şi solicită 23,4 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru finanţarea acestuia.

Parteneriatul principalelor agenţii de sănătate mondiale (denumit acceleratorul ACT) ''are nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul ţărilor cele mai expuse riscului şi a le ajuta să procure şi să desfăşoare mijloace de luptă împotriva COVID-19 începând de acum şi până în septembrie 2022'', a scris într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniind că este vorba despre o sumă minusculă în comparaţie cu miile de miliarde de dolari de pierderi economice provocate de pandemie şi de costurile planurilor de relansare.

''Accesul inechitabil la teste pentru depistarea COVID-19, la tratamente şi la vaccinuri prelungeşte pandemia în lumea întreagă şi conduce la riscul de apariţie a unor noi variante mai periculoase care ar putea scăpa mijloacelor de luptă împotriva acestei maladii'', se mai spune în comunicat.

Pandemia, care a făcut deja aproape cinci milioane de morţi de la debutul în China la sfârşitul lui 2019, ''este departe de a se fi terminat'', a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul unei conferinţe de presă.

''Până în prezent, doar 0,4% dintre teste şi 0,5% dintre vaccinurile administrate în lumea întreagă au fost utilizate în ţările cu venituri mici, în ciuda faptului că aceste ţări reprezintă 9% din populaţia mondială'', se mai precizează în comunicat.

Directorul OMS repetă acest mesaj de mai multe luni reclamând sume echivalente de cel puţin şase luni, dar fără să fie însă auzit, notează Agerpres. 

Acesta reia apelul către şefii de stat şi de guvern din ţările G20 care se reunesc în acest weekend la Roma pentru finanţarea ''în totalitate'' a noii strategii dezvăluite joi.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Social


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel