Obiceiuri zilnice care îți distrug metabolismul. Sunt cele mai nocive

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Un metabolism activ ajută la pierderea în greutate prin faptul că vă face să ardeți mai multe calorii. Rata metabolică determină numărul de calorii pe care le ardeți și, de asemenea, ajută la menținerea unui echilibru în organism, având grijă de nivelul zahărului din sânge, al colesterolului, al trigliceridelor și al tensiunii arteriale. În timp ce cu toții cunoaștem diverse modalități de a stimula metabolismul, ceea ce nu știm sunt lucruri simple/abitudini care vă pot distruge metabolismul.

1. Mănânci prea puțin

Mulți oameni au această concepție greșită că dacă mănâncă mai puține calorii îi va ajuta să slăbească. Dar veți fi surprinși să aflați că limitarea aportului de calorii în exces poate scădea metabolismul. Deși este nevoie să se creeze un deficit caloric (mâncând mai puține calorii decât cele pe care le poate arde) pentru a pierde în greutate, consumul unui număr prea mic de calorii se poate întoarce împotriva ta. În acest caz, corpul tău simte că mâncarea este insuficientă și scade ritmul în care arde caloriile.

 

2. Stil de viață sedentar

Un stil de viață sedentar poate duce la o scădere semnificativă a numărului de calorii pe care le ardeți în fiecare zi. Din cauza pandemiei de coronavirus, cei mai mulți dintre noi lucrează de acasă și stau jos toată ziua, ceea ce are un efect negativ asupra metabolismului și a sănătății generale. Fiecare activitate fizică, cum ar fi statul în picioare, curățenia, urcatul scărilor, gătitul, totul vă poate ajuta să ardeți calorii. Acest tip de activitate se numește termogeneză prin activitate fără efort (NEAT).

 

3. Nu consumă aportul de proteine

Consumul suficient de proteine este important pentru a obține o pierdere în greutate sănătoasă. Proteinele vă mențin sătul pentru o perioadă mai lungă de timp și cresc rata la care corpul dumneavoastră arde calorii. Atunci când digerați alimentele, are loc o creștere a metabolismului, care se numește efectul termic al alimentelor (TEF). Așadar, efectul termic al proteinelor este mult mai mare decât cel al grăsimilor sau al carbohidraților. Simplul consum de proteine vă crește metabolismul cu 20-30%, comparativ cu 5-10% pentru carbohidrați și cu 3% sau mai puțin pentru grăsimi.

 

4. Nu dormiți suficient

A dormi suficient este important pentru menținerea sănătății generale. Dacă dormiți mai puține ore, puteți crește riscul de boli, inclusiv boli de inimă, diabet și depresie. De asemenea, un somn inadecvat vă poate reduce rata metabolică și vă poate crește șansele de a lua în greutate. Faptul că nu dormiți la timp poate, de asemenea, să vă perturbe ciclul de somn și să vă întrerupă ritmul circadian al organismului.

 

5. Consumați prea mulți carbohidrați rafinați

Carbohidrații rafinați sunt foarte diferiți de carbohidrații complecși. Aceștia se digeră ușor și duc la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, iar corpul dumneavoastră folosește mai puțină energie pentru a-i descompune. Astfel, consumul de prea mulți carbohidrați vă încetinește metabolismul, în comparație cu cerealele integrale care vă fac corpul să lucreze mai mult și vă ajută să ardeți calorii, potrivit timesofindia.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel