Obiceiul BANAL care te va face să renunți la al doilea, al treilea pahar de alcool. Testul genial pe care trebuie să-l încerci

Sursa foto: unsplash, autor Fábio Alves
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Fábio Alves

Obiceiul care te ajută să reduci numărul paharelor de alcool. Care este ”testul” ce trebuie trecut.

Este cunoscut faptul că reducerea consumului de alcool scade riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum și a diferitelor tipuri de cancer.

De altfel specialiștii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o porție de alcool pe zi, o porție însemnând 150 ml de vin, în timp ce bărbații au voie două porții. Mai mult decât atât, consumul de alcool să nu fie zilnic, dar nici să nu se exagereze prin cumulare în weekend.

Pe lângă problemele deja menționate, consumul regulat de alcool ”favorizează depozitarea grăsimilor, deoarece organismul acordă prioritate metabolizării alcoolului în organism în detrimentul alimentelor, dacă cele două sunt consumate în același timp”, susține nutriționistul Jean Hanks, citat EatThis. În plus, Hanks spune că alcoolul poate ”interfera cu un somn bun”, în timp ce ”consumul excesiv de alcool este legat de afectarea ficatului și de creșterea tensiunii arteriale”.

Deși multora le este greu să renunțe la al doilea sau al treilea pahar (după caz), chiar dacă asta ar însemna un lucru bun pentru sănătatea lor, se pare că a fost găsită soluția și la această problemă. Concret este vorba despre un obicei pe cât de banal, pe cât de simplu, iar acest fapt este arăta de un studiu recent, ce a fost publicat în Addiction, revista Societății pentru Studiul Dependențelor.

 

Testul genial pe care trebuie să-l încerci

Potrivit studiului la care au participat 260 de gospodării din Marea Britanie, care consumau în mod obișnuit două sticle de 750 ml de vin în fiecare săptămână, acestea au fost îndrumate să adopte un nou obicei timp de două săptămâni. Astfel, Unii dintre ei au îndrumați să cumpere sticle de 750 ml, alții sticle mai mici. În același timp unii trebuiau să bea din pahare de 350 ml, iar alții din pahare de 290 ml.

La finalul ”testului”, cercetătorii au descoperit că participanții care au cumpărat sticle mai mici au băut mai puțin cu 146 ml, comparativ cu cei care au achiziționat sticlele ”normale”, de 750 ml.

O constatare și mai semnificativă a fost aceea că participanții care au folosit pahare mai mici au băut cu 6,5% mai puțin vin, sau echivalentul a 1,7 pahare mai puțin (253 ml), pe parcursul a 14 zile.

”Deși acest studiu este mic (260 de gospodării) și s-a concentrat doar pe o singură populație (persoane care trăiesc în Marea Britanie), el sugerează că schimbarea dimensiunii paharelor ar putea fi o strategie realistă pentru persoanele care încearcă să reducă consumul de alcool”, a mai spus Hanks pentru sursa menționată.

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 01 sep 2022, 16:02 | Categorie: Sanatate
Get it on App Store Get it on Google Play