Oameni de treabă, marele câștigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film. Lista completă a premiilor decernate

Data publicării:

Marți, pe 25 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. Oameni de treabă este marele câștigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

Pavel Bartoș, Andreea Vasile, Monica Bârlădeanu, Andreea Grămoșteanu, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Medeea Marinescu, Doina Levintza, Rodica Mandache, Andreea Esca, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Mădălina Craiu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Ada Condeescu, Virgil Ianțu, Daniela Nane, Denis Hanganu s-au numărat printre personalitățile care au acceptat invitația de a participa la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată în premieră de duo-ul format din regizoarea și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

Oameni de treabă,  regizat de Paul Negoescu și produs de Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova (Papillon Film, Tangaj Production, Avanpost Production, Screening Emotiona), a fost marele câștigător al serii, obținând trofeul pentru Cel mai bun film în urma procesului de votare la care au participat peste 650 de profesioniști din lumea filmului autohton. Oameni de treabă a obținut alte 5 trofee.

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, oferit de Aqua Carpatica, a ajuns la Andreea Grămoșteanu  pentru rolul său din lungmetrajul #doogpoopgirl.

Premiul pentru Cea mai bună regie, oferit de Banca Transilvania, i-a revenit lui Paul Negoescu, pentru filmul Oameni de Treabă.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, oferit de Promenada Mall București, i-a revenit lui Iulian Postelnicu, protagonistul filmului Oameni de treabă (r. Paul Negoescu).

Întâlnire cu arta: Iulian Postelnicu, totul despre filmul "Oameni de treabă" / VIDEO

 

Ofelia Popii a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din Om Câine (r. Ștefan Constantinescu), iar Vasile Muraru a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Oameni de treabă (r. Paul Negoescu),  film premiat și pentru Cel mai Bun Scenariu - Radu Romaniuc și Oana Tudor - premiu oferit de Dacin Sara.

Spioni de ocazie, filmul regizat de Oana Bujgoi Giurgiu, a fost desemnat Cel mai bun documentar.

Premiul pentru Tânără Speranță oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim i-a fost acordat Ioanei Chițu pentru rolul Irina din filmul Crai Nou. Premiul pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Tudor Vladimir Panduru pentru filmul Metronom. Ioana Covalcic a câștigat Premiul pentru Costume, oferit de Cellini, tot pentru Metronom.

La categoriile de scurtmetraj, premiile au fost oferite filmelor Vreau să sparg sera, r. Teona Galgoțiu, desemnat Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, și Viață de clovn, r. Ioachim Stroe, recompensat cu trofeul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Vortex (r. Gaspar Noe, Franța), distribuit de Independența Film, iar Premiul Publicului, oferit de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office, a fost acordat anul acesta lungmetrajului Teambuilding, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu și Alex Coteț.

Unul dintre cei mai valoroși actori din România, Mircea Andreescu a fost  onorat pe scena Gopo cu Premiul pentru Întreaga carieră, oferit de Apa Nova – o companie Veolia, iar actrița Ioana Crăciunescu a fost distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit de Primăria Municipiului București prin ArCub. Premiul Special oferit de Dacin Sara, a fost acordat monteurilor de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei pentru activitatea lor excepțională.

Tot în acest an s-au împlinit 100 de ani de nașterea celebrului cineast Ion Popescu Gopo. Pentru a marca acest moment,  renumitul violonist, Alexander Bălănescu, a încântat publicul cu un moment live la vioară, inspirat din animațiile lui Gopo care au rulat pe ecran.

Un alt moment surpriză și plin de emoție a fost marcat de prezența artistei Sofia Vicoveanca, care a susținut un recital care a marcat momentul In memoriam al serii. Pe scenă au urcat și formația Omul cu șobolani și Mircea Florian, Dietrich Krauser și DJ Vasile.

Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2023 va fi difuzată pe 27 aprilie, de la ora 23:00 pe PRO Cinema.

Premiile Gopo 2023 sunt organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

 

 

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2023  

Cel mai bun film de lungmetraj
Oameni de treabă
producători: Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova (Papillon Film, Tangaj Production, Avanpost Production, Screening Emotions)


Cea mai bună regie
Paul Negoescu pentru filmul Oameni de treabă
 
Cel mai bun actor în rol principal
Iulian Postelnicu pentru rolul Ilie din Oameni de treabă
 
Cea mai bună actriță în rol principal
Andreea Grămoșteanu pentru rolul Alina Moga din filmul #dogpoopgirl
 
Cel mai bun actor în rol secundar
Vasile Muraru pentru rolul Primarul Costică din filmul Oameni de Treabă
 
Cea mai bună actriță în rol secundar
Ofelia Popii pentru rolul Nicoleta din filmul Om câine


Cel mai bun scenariu
Radu Romaniuc și Oana Tudor pentru filmul Oameni de Treabă


Cea mai bună imagine
Tudor Vladimir Panduru pentru filmul Metronom


Cel mai bun montaj
Eugen Kelemen pentru filmul Oameni de treabă


Cel mai bun sunet
Sebastian Zsemlye pentru filmul Spioni de ocazie


Cea mai bună muzică originală
Alexander Bălănescu și Ada Milea pentru filmul Insula


Cele mai bune decoruri
Bogdan Ionescu pentru filmul Metronom


Cele mai bune costume
Ioana Covalcic pentru filmul Metronom


Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură
Irina Ianciuș, Marie-Pierre Hattabi pentru filmul Metronom


Cel mai bun film de debut
Imaculat, r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark
 
Cel mai bun documentar
 
Spioni de ocazie, r. Oana Bujgoi Giurgiu, producător: Tudor Giurgiu (Libra Film Productions)
 
Cel mai bun scurtmetraj
Vreau să sparg sera, r. Teona Galgoțiu, producători: Ioana Bogdana, Andra Gheorghiu (U.N.A.T.C. I.L. Caragiale București)


Cel mai bun scurtmetraj de animație
Viața de clovn, r. Ioachim Stroe, producător: Claudiu Mitcu (Parada Film)


Premiul publicului
Teambuilding, r. Matei Dima, Cosmin Nedelcu, Alex Coteț


Tânără speranță 
Ioana Chițu pentru rolul Irina din filmul Crai nou


Cel mai bun film european
Vortex, r. Gaspar Noe | Franța (distribuitor: Independența Film)


Premiul pentru întreaga carieră
Mircea Andreescu
 
Premiul pentru întreaga activitate
Ioana Crăciunescu
 
Premiul special
 
Nita Chivulescu, Melania Oproiu, Mircea Ciocâltei
 
 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel