O violoncelistă cântă într-un centru de îngrijiri paliative de lângă Paris pentru a alina durerea pacienţilor

Data publicării:
Claire Oppert, captura foto Youtube/ sursa Musiclic
Descriere foto: Claire Oppert, captura foto Youtube/ sursa Musiclic

Pacienţii centrului de îngrijiri paliative ''Jeanne Garnier'' din Paris au ocazia să audă, o dată pe săptămână, alte sunete decât cele cu care sunt obişnuiţi - cele de violoncel.

Claire Oppert, violoncelistă cu studii la Conservatorul din Moscova, vizitează instituţia vinerea pentru a le cânta rezidenţilor, dintre care mulţi se luptă atât cu durerea fizică, cât şi cu impactul psihic al bolilor incurabile.

 

''Am dureri permanente'', povesteşte Micheline Leroux, o pacientă bolnavă de cancer de la 'Maison Médicale Jeanne Garnier' din sud-vestul Parisului, unul dintre cele mai mari centre de acest fel din Europa.

 

''Dar constat că muzica mă ajută puţin să scap de durere'', a adăugat Leroux încet, după ce a ascultat o interpretare a compoziţiei ''Adagio'', de Tomaso Albinoni, o piesă clasică, barocă.

 

''Dacă eşti atent şi dacă e o piesă pe care o cunoşti, anticipezi fiecare notă care urmează'', a explicat ea.


Pe lângă recitalurile săptămânale, Oppert, în vârstă de 55 de ani, s-a angajat să demonstreze efectele terapeutice ale muzicii luând parte la studii medicale pe această temă, notează Agerpres. 

 

Personalul centrului de îngrijiri nu are însă îndoieli în această privinţă. ''După ce Claire pleacă, îi găsim pe pacienţi într-o stare mai liniştită, uneori emoţionaţi, alteori fericiţi'', a declarat Margarita Saldana, îngrijitoare în cadrul instituţiei. ''Pot exista lacrimi sau momente de bucurie'', a adăugat ea.


Oppert le cântă acestor pacienţi de aproape un deceniu, de când a fost pentru prima oară în vizită la un cămin de bătrâni cu violoncelul ei. ''În îngrijirea paliativă, uneori durerea persistă, în pofida morfinei şi a medicamentelor'', a explicat ea. ''Muzica are cu adevărat un efect calmant asupra acelei dureri reziduale'', a adăugat artista.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel