Nu mai consuma acest ulei! Dăunează creierului și ficatului, potrivit unui studiu recent

Data publicării:
Sursă foto: Freepik/Mateus Andre
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/Mateus Andre

Acesta este uleiul care afectează creierul, intestinele și ficatul. Majoritatea oamenilor obișnuiesc să-l consume.

Reîncălzirea repetată a aceluiași ulei poate deveni extrem de dăunătoare pentru mai multe organe și poate crește riscul de a dezvolta boli neurodegenerative. În ultimii ani, creșterea prețurilor multor produse de bază, cum ar fi diverse tipuri de ulei, a determinat multe familii să ia măsuri precum reutilizarea uleiului de prăjit de mai multe ori. Din nefericire, acest lucru poate avea efecte foarte grave asupra sănătății, care în unele cazuri ar putea să nu fie evidente pe termen scurt.

Acum, un nou studiu prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară și care va fi publicat în curând în revista Journal of Biological Chemistry a descoperit că consumul frecvent de ulei de prăjit reutilizat este asociat cu niveluri mai mari de neurodegenerare și, prin urmare, cu o progresie mai rapidă a bolilor precum Alzheimer sau demența.

Ulei supraîncălzit și leziuni neuronale

Potrivit explicațiilor portalului de știri despre sănătate Medical News Today, acest studiu a constatat în mod specific că șobolanii hrăniți cu mâncare care includeau uleiuri reîncălzite au prezentat markeri mai mari de neurodegenerare decât șobolanii care au primit o dietă standard. Șobolanii au fost împărțiți în cinci grupuri diferite: unul care a fost hrănit cu o dietă normală, unul cu o dietă suplimentată cu ulei de susan neîncălzit, unul cu o nutriție suplimentată cu ulei de floarea-soarelui neîncălzit, unul cu ulei de susan reîncălzit și unul cu ulei de floarea soarelui reîncălzit. Aceste modele au fost menținute pe o perioadă de 30 de zile.

Pe de o parte, s-a observat că șobolanii hrăniți cu uleiuri reutilizate prezentau un stres oxidativ mai mare și o inflamație mai mare în ficat decât ceilalți; de asemenea, s-au observat leziuni semnificative la nivelul colonului, care au modificat nivelurile de endotoxine și lipopolizaharide și a indicat prezența toxinelor produse de anumite tulpini bacteriene.

În experimentele secundare, s-a utilizat monoglutamatul de sodiu pentru a promova neurotoxicitatea, iar autorii au observat că animalele care primiseră uleiuri reutilizate erau mai susceptibile la leziuni neuronale decât grupul care nu primise ulei de niciun fel sau cele care primiseră uleiuri neîncălzite.

Leziuni cerebrale specifice

În termeni mai largi, studiul a relevat că dietele care includ uleiuri reîncălzite conduc la niveluri crescute de colesterol LDL (colesterol rău), trigliceride și markeri inflamatori. De asemenea, au fost asociate cu leziuni considerabile ale ficatului și colonului.

Consumul de uleiuri reîncălzite a dus, de asemenea, la leziuni cerebrale specifice, în special în zone cruciale pentru regenerare, ceea ce subliniază riscul neurologic al consumului de uleiuri reutilizate.

Trebuie să luăm în considerare că încălzirea uleiurilor la temperaturi ridicate alterează în mod semnificativ compoziția lor chimică naturală, reducând conținutul lor de antioxidanți benefici și, în schimb, formând o serie de compuși dăunători cum ar fi grăsimile tran, acrilamida și aldehidele.

Diete benefice

Conform experților consultați de Medical News Today, procesele repetate de reîncălzire determină, de asemenea,  o creștere a produselor de oxidare a lipidelor precum speciile reactive de oxigen; prezența acestor substanțe în organism poate deteriora neuronii și crește riscul de a dezvolta boli neurodegenerative.

În plus, spun ei, grăsimile oxidate pot afecta microbiota intestinală și, prin urmare, pot influența permeabilitatea intestinală. La rândul lor, acestea ar putea cauza probleme precum disbioza, inflamația și disfuncția barierei intestinale.

Toate aceste dovezi evidențiază necesitatea de a evita pe cât posibil consumul de uleiuri reîncălzite, precum și de a adopta diete echilibrate, bogate în compuși benefici cum ar fi acizii grași omega-3 sau compușii antioxidanți. Un exemplu clar al este dieta mediteraneană. De asemenea, alegerea uleiurilor de gătit cu conținut ridicat de grăsimi polinesaturate (de exemplu, uleiul de măsline) și optarea pentru metode care implică temperaturi mai scăzute poate contribui la reducerea riscurilor asociate acestor practici, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel