Nu folosi o perie de sârmă pentru a-ți curăța grătarul. La ce pericole te expui

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Vincent Keiman
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Vincent Keiman

Faptul că nu vă curățați grătarul poate fi periculos, dar și modul în care îl curățați este important. Chiar dacă este cea mai ușoară opțiune, nu ar trebui să folosiți o perie de sârmă. Iată de ce ar trebui să aruncați la gunoi acea perie din peri de păr, plus cu ce o puteți înlocui.

Dacă ați petrecut ceva timp pe TikTok în ultima vreme, este posibil să fi văzut un videoclip viral postat de un doctor în medicină de urgență pediatrică. Clipul, care are peste cinci milioane de aprecieri și alte milioane de vizualizări, detaliază cazul unui copil de patru ani care a fost internat cu dureri de ureche după un grătar și care i-a nedumerit pe medici zile întregi când nu au putut găsi cauza. După o serie de teste și zile de durere, sursa a fost identificată: Un fir mic era înfipt în țesutul moale al gâtului copilului. Acesta provenea de la o perie de sârmă folosită pentru a curăța grătarul unde fusese pregătit prânzul său.

 Nu folosiți o perie de sârmă pentru a vă curăța grătarul.

Videoclipul viral poate fi nou, dar problema nu este: în 2012, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis un avertisment împotriva perilor, menționând că în ultimii ani, "au fost raportate leziuni interne în urma ingerării neintenționate a periilor perilor perilor de sârmă pentru curățarea grătarelor, atât de către copii, cât și de către adulți". Pe lângă țesuturile moi ale gâtului, periile pot perfora tractul gastrointestinal, ceea ce necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Și totuși, aceste produse sunt încă de vânzare la o varietate de comercianți cu amănuntul.

În schimb, poți folosi folie de aluminiu pentru a-ți curăța grătarul


Din fericire, aveți alte opțiuni pentru a vă curăța grătarul care sunt la fel de ieftine și eficiente. În primul rând, încălziți grătarul la cea mai ridicată temperatură și închideți hota timp de 15-20 de minute. Ar trebui să observați că o mare parte din murdărie s-a desprins deja de pe grătare, iar apoi puteți folosi pur și simplu folia de staniol. Împachetați-o lejer și prindeți-o cu un clește sau o mănușă termorezistentă, apoi împingeți-o pe grătar la fel cum ați face cu o perie. Dacă nu îl strângeți prea tare, ar trebui să fie suficient de maleabil pentru a intra în caneluri și spații. Este suficient de tare pentru a răzui mâncarea coaptă, dar suficient de moale pentru a nu deteriora grătarul în sine, potrivit hlifehacker.com

Cum ne afectează grătarul starea de sănătate

Chiar dacă foarte multă lume tinde să asocieze proteinele cu carnea, acest lucru este greșit, spune Dr. Florin Ioan Bălănică. Mai mult, el atrage atenția asupra faptului că grătarul consumat regulat poate avea urmări destul de serioase asupra stării noastre de sănătate. 

„Nu trebuie să ne gândim la proteine = carne, este o foarte mare confuzie. Cea mai importantă proteină, din punct de vedere nutrițional, este albușul de ou, este primul. Următoarea proteină este zerul din lapte, adică iaurtul și brânza slabă, mai apoi este carnea albă și pe ultimul loc carnea roșie. Nu trebuie să ne speriem de proteina de origine animală, dar trebuie să o consumăm adaptat nevoilor individuale. Toate studiile au arătat că există un potențial pericol, atunci când vorbim de consumul în exces de carne roșie procesată. Asta înseamnă mezeluri obținute din porc, vită. Acea carne care se digeră mai greu.

Tot studiile au arătat că grătarul, făcut în mod nepotrivit și consumat în mod constant, adică prin contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu metalul, duce ca starea noastră de sănătate să fie afectată. Grătarul e potrivit pentru socializare, dar nu e sănătos pe termen lung, dacă pe grătar punem carne roșie.”, a spus Dr. Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru Spectacola..Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel