Noi detalii în dosarul în care Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican de plagiat. La ce concluzie au ajuns specialiștii: "Sunt fericită, să suportăm consecințele"

Data publicării:
Sursa foto: Niculina Stoican și Olguța Berbec, facebook, colaj foto
Descriere foto: Sursa foto: Niculina Stoican și Olguța Berbec, facebook, colaj foto

Noi detalii au ieșit la iveală în dosarul în care Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican de plagiat.

Cele două artiste au ajuns în fața judecătorilor, după ce Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican că i-a furat linia melodică a unei piese. Astfel, piesa Niculinei Stoican a fost analizată de un etnomuzicolog, care a ajuns la concluzia că Niculina nu a plagiat piesa, ci a cules-o din folclor.

Noi detalii în dosarul în care Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican de plagiat

În urma concluziei etnomuzicologului, Niculina Stoican a făcut și primele declarații. Artista recunoaște că este foarte fericită că s-a dovedit, în sfârșit, faptul că a avut dreptate.

„În ceea ce privește subiectul cu melodia furată și acțiunea facută în instanță, da, pot să confirm că s-a cerut expertiza la Institutul de Folclor Brăiloiu, s-a făcut expertiza, s-a depus la instanță, iar concluzia lor e: piesa este folclor! Ce mă bucură foarte tare este faptul că nu speța mea contează, ci faptul că se reglementează niște lucruri care trebuie să fie foarte clare pentru generațiile care vin. Noi trebuie să ne păstram în niște definiții, criterii, reguli, trebuie să le respectăm ca să putem să putem să lăsăm acest fenomen al folclorului să rămână viu. Să se transmită de la o generație la alta, cu sursă de inspirație, cu caracter colectiv… sunt lucruri pe care nu le-am inventat eu, sunt definiții ale folclorului date de Brăiloiu.Ar trebui să nu mai avem ușurinta asta de a face declarații care ne pun într-o lumină proastă. Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele. Eu mă abțin în a face comentarii, aștept hotărâr ea instanței. Dar, recunosc, sunt foarte fericită că expertiza a spus adevarul, pe care l-am susținut încă de la început”, a declarat Niculina Stoican pentru starpopular.ro . 

Ce a declarat Olguța Berbec despre procesul cu Niculina Stoican?

„Nu a fost intenția mea să se ajungă aici. M-a contranotificat ca și când aș fi coautoare. Din 2015 am înscris-o la UCMR-ADA.  Adică, eu aș fi putut păcăli instituțiile acestea timp de 6 ani?Am știut că îmi cântă piesa și nu am spus nimic. Nu eram nici prima și nici ultima care pățește așa ceva. Știam de la apropiați că a modificat versurile și că a înregistrat-o. Lucrurile rămâneau așa dacă nu mă notifica ca și autoare. Inițial eu am notificat-o prima dată, iar cei de la YouTube i-au dat jos piesa.  Melodia a fost urcată iar pe YouTube și în acel moment ea m-a contranotificat. YouTube este ca un robot, mi-a dat șansa să fac un demers în 10 zile, să le prezint o acțiune. Mă puteau închide și pe mine. Și atunci a spus, mergeți în instanță și decideți autorul. Nu am vrut să mă judec cu nimeni, dar nici nu mai puteam da înapoi! Nu mă face fericită situația aceasta. Am fost chemate amândouă în instanță pentru a ni se lua o opinie. Atât. A fost un soi de interviu. Nu a fost sub jurământ. Avocatul îmi explicase că va fi ceva relaxat. Ea a auzit ce am spus eu, eu am auzit ce a spus ea. Când a fost întrebată de judecător dacă este de acord că linia melodică a piesei ei seamănă cu a mea, lansată în 2015, ea a recunoscut și a spus da. Pentru mine nici nu mai contează altceva”, a povestit Olguța Berbec pentru Fanatik.ro.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel