NINGE în weekend în București. Urmează minime de -10 grade Celsius

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor amirhossein
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor amirhossein

Vremea se schimbă în România. Iarna își intră în drepturi!

Un ciclon mediteranean în curs de formare ce va purta precipitații semnificative va afecta începând cu noaptea de joi spre vineri zona de sud, est și sud-est a României.

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, a intervenit la Digi24, unde a anunțat: 

”Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteranean care va lua naștere mâine (miercuri – n.r.). Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est. Pentru că acest ciclon, în momentul de față, este în curs de formare, traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită, gradul de precizie nu este foarte ridicat.

Însă, există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării - la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare. În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie. Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Acest lucru îl urmărim. În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente, ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii și nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă.

 

Există semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru. M-aș hazarda dacă aș spune că vor exista și alte zone unde stratul de zăpadă va fi consistent. Dacă traiectoria acestui ciclon este diferită sau se abate cu 100 de km față de ceea ce indică astăzi materialele probabile, în contextul neinițierii lui, poate să facă diferența între ploaie abundentă sau ninsoare semnificativă.

Citește continuarea pe DC NEWS



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel