Nelu Vlad de la Azur, album lansat de Ziua Națională. Detalii inedite despre Mona din celebra melodie a trupei și despre matematica din spatele pieselor

Data publicării:
Nelu Vlad, foto Facebook
Descriere foto: Nelu Vlad, foto Facebook

Nelu Vlad, solistul și fondatorul trupei, a vorbit despre noul său album, care se lansează astăzi, despre munca depusă pentru a duce Azur acolo unde este acum, despre prima sa carte autobiografică, despre primele concerte din perioada comunistă, precum și despre povestea celebrei piese „Se mărită Mona”.

Trupa Azur a reușit să cucearească inimile oamenilor de-a lungul a 45 de ani de carieră, devenind un reper atunci când vine vorba de muzica lăutărească, dar și de folclorul orășenesc. 


Noutate și recapitulare în albumul „Mai întoarce Doamne roata”


Trupa Azur a fost înființată în 1977, după un șir de evenimente care l-au adus pe Nelu Vlad în punctul în care a trebuit să se gândească la un nou mod în care să-și întrețină familia.
 
Proaspăt exmatriculat din Academia de Poliție, cel ce urma să devină solistul și fondatorul trupei Azur, și-a investit bursa de studiu pe care a strâns-o în instrumente muzicale la care a învățat să cânte singur. Au urmat repetiții în garajul său, formarea repertoriului și participarea la diferite concursuri la restaurante, pentru a găsi o scenă unde oamenii să-i asculte.
 
La 45 de ani de Azur, Nelu Vlad se miră de succesul și de relevanța pe care încă o au pe piața muzicală din România, iar în această perspectivă a ales să lanseze un nou album, cu melodii înregistrate profesional, respectând toate rigorile artistice.
 
„Am zis că după atâta activitate trebuie să rămână undeva cele mai bune piese, la un standard artistic adecvat, cu un studio puternic. Așa că le-am făcut cum trebuie pe toate, le-am grupat într-un număr de 39 de piese, astfel încât acestea să rămână punctul cel mai solid din carieră. Restul pieselor probabil se vor șterge în timp, însă vor rămâne acestea care sunt la un nivel artistic înalt. Bine imprimate, corectate muzical și artistic și care au o valoare pentru muzica folclorică”, a precizat solistul și fondatorul Azur.
 
Noul album al lui Nelu Vlad, „Mai întoarce, Doamne, roata!”, care se lansează în 1 decembrie, va găzdui atât piese vechi, consacrate, care au adus succesul Azur, cât și piese noi, pentru un suflu proaspăt.
 
„Acest album pe care l-am oferit Rotonului cuprinde și o sinteză a celor mai bune piese din repertoriul meu, piese de petrecere, de viață, satirice.”, a explicat Nelu Vlad.


Nelu Vlad nu se oprește aici când vine vorba de surprize, așa că pregătește și un număr de patru videoclipuri care să încununeze munca depusă pentru noul album.


„Azur, mon amour”: o carte autobiografică despre o viață de artist fără studii muzicale


Noul album nu vine singur, ci alături de o carte la care Nelu Vlad a scris timp de patru ani, nu pentru că ar fi stufoasă, ci pentru că viața sa încă este plină de evenimente interesante, așa că de-a lungul timpului a tot adăugat în ea.
 
„Cartea am început să o scriu în urmă cu vreo patru ani, însă evenimentele curgeau, iar lucrurile se schimbau în bine pentru formația Azur. Eu tot timpul am crezut că o să rezistăm 10 ani, 15 ani, poate 20, dar nu 45 de ani, iar în ultimii șapte ani să avem din nou o creștere pe care n-am visat-o și la care n-am sperat niciodată. Au apărut evenimente importante, relații cu diferite persoane din țară și de peste hotare și am mai adăugat câte ceva”, a mai spus solistul casei de discuri Roton.
 
„Azur, mon amour” spune povestea lui Nelu Vlad, povestea trupei, a provocărilor prin care au trecut, cât și a evenimentelor interesante la care au participat. Pentru a intra cu adevărat în viața lui Nelu Vlad și pentru a înțelege ce a înseamnă Azur, acesta a adăugat fotografii din arhiva personală, strânse de-a lungul timpului.
 
Nelu Vlad spune că autobiografia sa nu o să fie o povară pentru cititori, plină de filosofii și descrieri, ci va fi ușor de citit, iar odată începută nu va fi lăsată din mâini timp de patru – cinci ore.
 
„Artistul trebuie să aibă în primul rând un suflet deschis, să nu mintă și să caute să captiveze atenția cititorilor cu realități pure. Eu așa am făcut. Am făcut o sinteză a activității mele, în așa fel încât într-o perioadă de patru – cinci ore cartea poate fi citită. Are atașată o serie de fotografii interesante, cu mai multe personalități din țară. Cred că omul nu se va plictisi, nu o va lăsa din mână până nu o va citi. Nu îmi plac filosofiile, mai ales când vin din partea artiștilor. Ori demonstrezi că ești artist ori filosof, sociolog sau psiholog. Eu m-am referit la viața mea, de unde am pornit, câteva pagini despre copilărie, câteva pagini despre școală, iar eu zic că omul nu o să se plictisească. E numai bună pentru un artist.”, a spus Nelu Vlad.
 
„Azur, mon amour” este despre timp, dorință și dedicare. Cartea este povestea lui Nelu Vlad, de la începuturi și până la succesul cunoscut prin intermediul trupei pe care a fondat-o.
 
„Am ales titlul acesta pentru carte pentru că Azur este trupa pe care am înființat-o în 1977, chiar dacă mulți ne luau în glumă. Am crescut-o, am îngrijit-o, am păstrat-o cu lacrimi, cu bucurii, pentru că nu este ușor să păstrezi o trupă 45 de ani. Este extrem de greu, pentru că unii pleacă de-a lungul timpului, din diferite motive, și tot timpul tu trebuie să găsești rezolvări, iar asta înseamnă să-ți pui familia în derută, pentru că a avea grijă de familie este una, a avea grijă de o trupă ca Azur este alta, chiar dacă a devenit o a doua familie. Eu am reușit să le țin pe amândouă”, a mai spus acesta.
 

Primele apariții ale Azur în fața oamenilor


Primii cinci ani de la înființarea trupei se pot rezuma la studiu într-un garaj. Trupa se aduna acasă la Nelu Vlad unde, în garaj, repeta, învăța și construia repertoriul care urma să fie atât de iubit de oameni. Ulterior, începând cu 1982, când lucrurile au început să se așeze și pentru ei, au decis să participe la concursuri pentru a cânta în restaurantele din Brăila.
 
„Am făcut repertoriul și ne-am dus și noi la un concurs. Pe atunci se făceau concursuri pentru restaurante, pentru că toate aveau orchestră angajată și chiar plătită mai bine decât oamenii din câmpul muncii. Și ne-am prezentat și noi la concurs. Bineînțeles că eram cei mai proști de acolo, cei mai amărâți. Erau trupe foarte bune. După examinare, șeful restaurantului Rubin m-a chemat în birou și mi-a spus că, deși am fost cei mai slabi, a decis să ne aleagă pe noi. La două luni de la angajarea noastră acolo, restaurantul Rubin a devenit cel mai popular din oraș. Nu a mai durat mult și am scos și prima înregistrare, apoi au venit imediat și impresarii și ne-au luat prin concerte”, își amintește solistul trupei Azur.
 
Și, totuși, Azur nu era singura trupă din industria muzicală din România, chiar dacă vorbim de perioada comunistă, însă a reușit să cucerească oamenii așa cum nicio altă trupă de muzică lăutărească, folclorică nu a mai făcut-o. Nelu Vlad spune că succesul lor a avut și are legătură cu autenticitatea. El a fost dintotdeauna Nelu Vlad și nu a vrut să copieze niciun mare artist al vremii, chiar dacă acesta era trendul la momentul respectiv:
 
„Motivul pentru care noi am ajuns atât de repede la inimile oamenilor a fost că am avut compoziții proprii, eram diferiți. Eu am analizat momentul când m-am apucat de muzică și mi-am dat seama că dacă erau atunci la modă Benone Sinulescu cu Irina Loghin și Dolănescu cu Maria Ciobanu, toți vor cânta ca ei, însă eu mi-am făcut repertoriul meu.”


Azur și trecerea prin diferite regimuri politice. Democrație vs. comunism


Înființată în 1977 și încă prezentă în peisajul muzical din România, trupa Azur a reușit să se adapteze diferitelor regimuri politice prin care a trecut România. Azur au fost iubiți în comunism și sunt iubiți și acum, însă Nelu Vlad spune că, totuși, acum simte că sunt cu adevărat lăsați să fie așa cum sunt.
 
„Din punct de vedere artistic, deși atunci a fost o perioadă fantastică, o perioadă în care nu realizam și nici nu prea ne interesa de ce veneau zeci de mii de oameni la spectacole, chiar dacă venea și poliția și armata, lucrurile sunt mai bune acum. Relațiile noastre artistice cu presa, cu televiziunea, cu publicul sunt mult mai bune”, a spus Nelu Vlad.


De asemenea, acesta a vorbit și despre modul în care s-a schimbat publicul de-a lungul timpului:
 
„Înainte cântam într-o anumită zonă culturală, iar acum cântăm într-o cu altă zonă, ceea ce m-a determinat să spun că adevărata consacrare a formației Azur a venit în ultimii 10 ani. 10 ani în care am scăpat de criticile ziarelor, de criticile televiziunilor și am fost agreați ca o trupă plăcută, care trebuie lăsată în pace, în voi ei.”


Procesul creativ și matematica din spatele pieselor 


Compozițiile proprii stau în identitatea trupei Azur. Mai mult, Nelu Vlad, un om fără studii muzicale, a pornit la drum în cariera sa cu gândul să fie autentic, chiar dacă urma să intre într-o zonă a folclorului. Melodiile sunt compuse de el și are în portofoliu un număr impresionant de peste 500 de piese scrise.
 
„Mulți spun că folclorul nu se compune, uite că eu, după atâția ani, scriu melodii. E adevărat că poate nu sunt folclorice 100%, dar se pot încadra la muzică populară, la muzică de petrecere. Se spune că folclorul se culege. Uite că eu nu l-am cules, nu am fost la nicio comisie, la nicio școală de muzică, n-am câștigat niciun premiu. Eu le scriu așa cum le aud, cum le simt și cum le înțeleg. Totul fac în minte, iar apoi înregistrez cu reportofonul, fac o linie pe pian, chem formația și le asamblăm”, a mai precizat solistul trupei Azur.
 
Când vina vorba de piese, deși o condiție importantă este să le simtă, Nelu Vlad apelează deseori la matematică în compozițiile sale, mai ales atunci când vine vorba de titluri.
 
„Când am ales numele de Azur, am vrut să aleg un nume scurt, cât se poate de ușor de reținut și sonor. Am reușit. Toată lumea știe mai mult de Azur decât de Nelu Vlad. La fel și cu piesele. Nu este o inginerie. Am observat atracția ascultătorilor când vine vorba de nume de fete, mai ales atracția tineretului. Să îi atragi, trebuie să spui un nume de fată. Scurt și frumos. Mona”, explică solistul.
 
Simplitatea din spatele pieselor, matematica titlurilor și compoziția au ajutat la creșterea popularității Azur. Totuși, unele piese s-au dovedit mai populare decât altele.
 
„Cu Mona a fost o nebunie. Într-o zi am făcut un calcul. Ea ține 5 minute, iar la fiecare eveniment din viața mea o cântam de minimum două ori, dar erau cazuri în care o cântam și de 10 ori. Dar punem așa, de două ori, înmulțit cu 4.000 de concerte, 2.000 de nunți și cu 15 ani de cântat în restaurant. Am calculat și am ajuns la suma de 34 de zile în care am cântat doar melodia asta”, a mai spus Nelu Vlad.
 

Studii în Chimie
 
Nelu Vlad, cu o specializare în Chimie, a ales, în perioada comunistă, să meargă la Academia de Poliție, unde statul era cel care te întreținea la studiu. Ulterior, a fost exmatriculat, așa că a luat hotărârea să își înființeze o trupă, pentru a putea să își întrețină familia.
 
Cu banii pe care i-a obținut la Academia de Poliție, din burse, în 1977 și-a cumpărat instrumente muzicale, mai exact două chitare, tobe și acordeon, și a pus bazele Azur. Autodidact, Nelu Vlad a învățat să cânte la instrumente, a învățat să compună și a făcut primii pași în ceea ce avea să devină o adevărată carieră.
 
Trupa Azur are zeci de albume lansate și este considerată prima formație care a tratat maneaua lăutărească. Printre cele mai populare melodii se numără „Se mărită Mona”, „Regina nopții”, „Mai întoarce Doamne roata”, „În stație la Lizeanu”.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel