Mușcatura de șarpe, letală. Ciuhodaru: Atenție, nu e de glumit! Puteți muri în câteva ore

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor pavan adepu
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor pavan adepu

Mușcătura de șarpe poate fi letală. Dr. Tudor Ciuhodaru ne explică care sunt cele 10 lucruri care ne pot salva viața.

Mușcătura de șarpe poate duce la deces în câteva ore. Trebuie să ştii că poţi muri în cinci ore, prin sufocare, dar decesul în astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul că mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.

10 acțiuni salvatoare

Vara este sezonul călătoriilor. Sunt persoane care aleg să se relaxeze pe cărările de munte, însă acest lucru nu este lipsit de riscuri. Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de șarpe. Sunt 10 lucruri care vă pot salva viața.

1. Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.

1 Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate ele au un potențial evolutiv sever.

Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu acțiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps.

Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.

3. Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletaţi plaga cu apă şi săpun

6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat.

Există însă şi posibilitatea ca şerpii să muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ”muşcătura albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel