Mușcătura de căpușă. Cum o tratezi acasă și când trebuie să mergi la medic

Data publicării:
Capusa. Foto Pixabay
Descriere foto: Capusa. Foto Pixabay

Aceasta este cea mai bună modalitate de a trata mușcătura de căpușă, potrivit dermatologilor

Chiar și atunci când faci tot ce îți stă în putință pentru a preveni mușcăturile de căpușe, acestea se pot întâmpla în continuare - dăunătorii purtători de boli sunt foarte mici și dificil de evitat. 

În timp ce aspectul unei mușcături de căpușă variază de la persoană la persoană, puteți dezvolta o reacție la aceasta, ca la orice altă mușcătură de insectă. Nu vă speriați dacă se transformă într-o mică umflătură roșie sau vă provoacă mâncărime, în special imediat după mușcătură.

Și, deși puteți căpușele se pot atașa la orice parte a corpului, sunt zone ascunse pe care acestea le preferă. Este vorba de părție corpului care tind să fie calde și umede, cum ar fi axile, în spatele genunchilor și inghinal.


Cum îndepărtezi o căpușă

Înainte de a putea trata mușcătura, este important să înțelegeți cum să eliminați corect o căpușă. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au direcții foarte specifice:

Îndepărtați căpușa cât mai curând posibil. Cu cât rămâne atașată mai mult, cu atât devine mai mare pe măsură ce se hrănește cu sânge - și cu atât este mai mare riscul de  a transmite boli.
Utilizați o pensetă cu vârf fin pentru a prinde căpușa cât mai aproape de piele.
Trageți în sus cu o presiune constantă și uniformă. (Nu răsuciți sau smuciti căpușa pentru că riscați să rămâneți cu unele bucăți din ea prinse de piele.)
Eliminați căpușa aruncând-o pe toaletă. Dacă doriți să aduceți căpușa la medicul dumneavoastră pentru a vă ajuta să o identificați, puneți-o în alcool, într-o pungă sau într-un recipient sigilat.


Cum se tratează o mușcătură de căpușă după îndepărtare


După îndepărtarea căpușei, CDC recomandă curățarea zonei mușcăturii cu alcool sau săpun și apă. „Acest lucru menține zona curată și previne răspândirea bacteriilor sau a altor iritanți în alte zone ale pielii”, spune dermatologul  Ife J. Rodney, MD, director fondator al Eternal Dermatology + Aesthetics din Fulton, MD. De asemenea, veți dori să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun după aceea.

Apoi, Dr. Rodney spune că „ar fi util dacă ați acoperi mușcătura de căpușă cu un bandaj ușor pentru a proteja zona de murdărie și bacterii”.

Nu ar trebui să vă panicați dacă ajunge să arate ca o mușcătură de țânțar câteva zile după aceea. Dar dacă mușcătura devine mai inflamată sau crustată, aplicarea „unei creme cu antibiotice poate fi utilă” pentru reducerea riscului de infecție și reducerea inflamației persistente, spune dermatologul Gary Goldenberg, MD, profesor asistent clinic de dermatologie la Icahn Școala de Medicină de la Muntele Sinai din New York.

 


Poate dura până la două săptămâni pentru a se vindeca. În timp ce aveți grijă de zonă, CDC recomandă în mod special căutarea simptomelor bolilor transmise de căpușe, cum ar fi boala Lyme, pentru următoarele 30 de zile:

Erupție cutanată care se extinde dincolo de mușcătură
Febră
Oboseală
Durere de cap
Dureri musculare
Umflarea și durerea articulațiilor


Când mergem la medic


Există două lucruri ppe care trebuie să le aveți în vedere: o infecție completă a mușcăturii reale de căpușe și semne de boală transmisă de căpușe.

 

O mușcătură de căpușă infectată va provoca umflături și durere, spune dr. Goldenberg, și poate crește în dimensiune. Dacă bănuiți că mușcătura de căpușă este infectată, vă recomandăm să vă contactați medicul dermatolog sau medicul primar pentru tratarea mușcăturii în sine.

Dacă aveți unele simptome asemănătoare gripei, cum ar fi dureri ale corpului, oboseala, febra și frisoane, acest lucru ar putea fi un indiciu că este posibil să fiți infectat de bacteriile care cauzează boala Lyme [sau o altă boală transmisă de căpușe]”, Dr. Rodney spune, observând că acest lucru justifică și o călătorie urgentă la medicul dumneavoastră.

De acolo, ei vă vor pune întrebări mai specifice despre simptomele și istoricul expunerii la căpușe și vă vor face un test de sânge pentru a vă asigura un diagnostic adecvat. Din fericire, majoritatea bolilor transmise prin căpușe pot fi tratate rapid cu antibiotice.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel