Musaca de vinete cu carne tocată: o rețetă celebră, cunoscută și apreciată

Data publicării:
Max Delsid, foto unplash
Descriere foto: Max Delsid, foto unplash

Musacaua este o mâncare cunoscută în special în  Balcani, dar raspândită și în alte colțuri ale lumii. E rețetă care ne place mult și pe care o putem  prepara destul de des. 

 

Ingrediente

2 vinete mari, 600 g de carne tocată, 250 ml de suc de roșii, 3 linguri de ule, 1 ou, 200 g de cascaval, 150 g smântână, 1 ceapă mare și 3 căței de usturoi, sare și piper. 

2 vinete mari600 g de carne tocata (vita, porc, pasare, oaie)250 ml de suc de rosii2-3 linguri de ulei1 ou200 g de cascaval (mozzarela sau parmezan)150 g de smantana groasa1 ceapa mare2-3 catei de usturoisarepiper

Mod de preparare

Îndepărtăm o parte din coaja vinetelor, pentru nceput. Tăiem vinetele rondele sau lungi. Presărăm cu sare feliile de vinete, pe ambele părți. Le lăsăm să stea pentru jumătate de oră, să se înmoaie și să iasă sucul amar din ele. 

Așezăm vinetele pe o tavă de cuptor, pe care am tapetat-o înainte cu hârtie de copt, le stropim cu puțin ulei și le punem la cuptor la foc maxim, pentru 10 minute, cât să se înmoaie. 

Într-o tigaie punem uleiul, ceapa, usturoiul și amestecăm timp de 2-3 minute, nu trebuie să le prăjim, doar cât să se înmoaie puțin.  Adaugăm și carnea, continuând să amestecăm. Punem apa fierbinte, în jur de 100 ml de apă, ca să putem desface carnea tocată mai bine. Punem capacul și laăsăm totul să fiarbă înăbușit, până când se înmoaie bine carnea și ceapa, durează aproximativ 15-20. 

Adăugăm sucul de roșii, un vârf de lingurița de sare, un vârf de linguriță de piper, amestecăm și lăsăm să fiarbă timp de 10 minute, apoi gustăm și vedem dacă mai este nevoie de sare și piper. 

Pregătim tava din ceramică, pe care am tapetat-o cu o lingură generoasă de unt și puțin pesmet. Așezăm un strat de vinete în tavă, apoi turnăm carnea și o nivelăm bine. Presărăm jumătate din cașcavalul răzuit, iar deasupra așezăm celelalte vinete. Într-un bol răsturnăm smântânta, oul, punem puțină sare și puțin piper, apoi amestcăm totul. Acest amestec se toarnă deasupra, într-un start uniform. 

Punem tava la cuptor la o temperatură de 180-200 de grade, pentru aproximativ 20 de minute, cat sa se uniformizeze aromele, iar cascavalul sa se topeasca frumos.

Poftă bună 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel