Motivul surprinzător pentru care trebuie să speli bananele înainte de a le curăța de coajă

Data publicării:
Sursă foto: Freepik/freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/freepik

Este o practică neobișnuită, dar este necesar să spălăm bananele înainte de a le mânca chiar dacă dacă ne propunem să aruncăm coaja? Acesta este motivul pentru care nu strică să o faci, mai ales dacă folosim tehnica adecvată pentru a evita contaminarea.

Într-o dietă variată, fructele și legumele sunt indispensabile, făcând alimentația nu doar atrăgătoare, ci și mai sănătoasă. Suntem obișnuiți să spălăm fructele când le mâncăm cu coaja, dar nu și când intenționăm să le curățăm de coajă. Se întâmplă rar să mâncăm căpșuni sau struguri fără să ne asigurăm mai întâi că sunt curate, dar puțini sunt cei care spală merele sau portocalele înainte de a le curăța. Și mai puțini sunt cei care spală bananele, un fruct renumit pentru gustul și beneficiile sale, dar și pentru cât de ușor este de curățat înainte de a fi mâncat.

De ce să spălați bananele și care este cea mai bună modalitate de a o face

Suntem tot mai conștienți de importanța igienei pentru a evita contaminarea alimentelor, mai ales atunci când le consumăm crude, așa cum se întâmplă de obicei cu bananele, cu excepția cazului în care le consumăm sub formă de clătite sau prăjituri. Spălarea lor înainte de a le curăța va împiedica transferul murdăriei sau a microbilor, așa cum a confirmat Tamika Sims, directorul senior de comunicare în tehnologia alimentară a Consiliului Internațional de Informații Alimentare, în Huffpost.

Manipulând o banană fără a o spăla înainte, există riscul ca bacteriile care s-au putut dezvolta de la momentul recoltării, manipulării și transportului până la momentul consumului să se transfere la partea comestibilă. Prin urmare, este mai bine să spălăm toate fructele pe care intenționăm să le mâncăm, chiar dacă ulterior vom arunca coaja. Nu este o sarcină complicată, trebuie doar să folosim apă curentă. Dacă suprafața nu este prea murdară, va fi suficient să o punem sub robinet și să frecăm ușor cu mâna; dacă murdăria este persistentă, este recomandat să frecăm cu o perie destinată exclusiv acestei activități. Apoi le ștergem bine.

Dacă dorim să facem această activitate perfect sigură, este recomandat să folosim un cuțit diferit pentru a o tăia (dacă dorim să o tăiem în bucăți).

Sursă foto: Freepik/pvproductions

Motivele pentru a include banana în dieta noastră

Orice dietă echilibrată și sănătoasă ar trebui să includă o mare varietate de fructe și legume. Includerea bananelor poate fi o idee bună (cu excepția cazului în care suferiți frecvent de migrene sau aveți nivelul ridicat de potasiu).

Conținutul lor ridicat de potasiu, care în anumite cazuri poate avea efecte negative, în general este unul dintre principalele sale beneficii, deoarece este bun pentru sistemul nervos și muscular, previne crampele și este o sursă de energie ușor de asimilat. Protejează sistemul cardiovascular, conține zaharuri cu absorbție lentă, ceea ce previne creșterile rapide ale nivelurilor de glucoză din sânge. Prezintă un conținut ridicat de fibre, ceea ce favorizează funcția intestinală, reglează nivelul de colesterol și face ca senzația de sațietate să fie prelungită. Conține triptofan, un aminoacid esențial care joacă un rol fundamental în producția de serotonină și melatonină, care sunt cheia pentru starea de bine, scade tensiunea arterială (datorită conținutului său ridicat de potasiu și scăzut de sodiu) și datorită conținutului său ridicat de fier. De asemenea, banana este ideală pentru prevenirea anemiei, favorizând formarea globulelor roșii și albe, notează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel