Motivul pentru care strănuți atunci când vezi o lumină puternică. De ce sindrom misterios ai putea să suferi

Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya

Dacă văzutul brusc al unei lumini strălucitoare vă face să strănutați, atunci este posibil să suferiți de un sindrom rar. 

Dacă strănuți când vezi o lumină puternică, atunci este posibil să aveți sindromul ACHOO, un mister medical care îi nedumerește pe oamenii de știință și pe medici de 2.500 de ani. Pentru cei mai mulți dintre noi, deschiderea unei cărți prăfuite, inhalarea unui fir de piper negru sau alergiile sezoniere pot induce un ACHOO.

Motivul pentru care strănuți atunci când vezi o lumină puternică

Dar dacă strănutați atunci când vedeți o lumină puternică, atunci s-ar putea să faceți parte din micul procent din populație cu o afecțiune ciudată numită în mod corespunzător sindromul ACHOO. Prescurtare de la "autosomal dominant compulsiv helio-oftalmic explozii", cunoscut și ca "reflexul de strănut fotic" (PSR), nu este grav sau amenințător de viață pe cont propriu Dr. Louis Ptáček, profesor de neurologie la Universitatea din California San Francisco, a declarat pentru Insider. Cu toate acestea, ar putea fi periculos dacă munca ta implică precizie sau utilaje grele.

Circumstanțele care pot declanșa sindromul ACHOO includ vizionarea unui televizor sau a unui ecran de film luminos în întuneric înainte de a ieși afară în lumina puternică a soarelui, trezirea într-un dormitor slab luminat și aprinderea luminilor de deasupra capului, de exemplu. Potrivit estimărilor, până la 35 la sută din populația lumii are această afecțiune. Iar cauza ei îi încurcă pe oamenii de știință încă din anul 350 î.Hr., conform documentelor scrise care au supraviețuit, potrivit unilad.com

Care este diferența dintre sindromul ACHOO și strănutul obișnuit?

Iată care este știința: de obicei, atunci când strănutăm, membranele mucoase ale nasului sau ale gâtului sunt iritate de particule.  Gândiți-vă la praf, polen sau un curry foarte picant. Este un reflex inteligent conceput pentru a ajuta organismul să elimine iritanții și să rămână sănătos.

Strănutul ACHOO nu se produce ca răspuns la niciun fel de particule, ci mai degrabă apare atunci când cineva este expus brusc la o lumină puternică. Iar afecțiunea nu provoacă doar un singur strănut, ci mai degrabă episoade incontrolabile de strănut de cel puțin două sau trei la rând. Adesea, oamenii simt doar o senzație de furnicături în nas, dar nu strănută efectiv, a declarat Dr. Annie Nguyen, oftalmolog la Keck Medicine of USC.

Nguyen a mai explicat pentru Insider: "Reflexul pare să fie declanșat de o schimbare a intensității luminii, mai degrabă decât de un anumit tip sau lungime de undă de lumină".

Nu vă faceți griji - sindromul ACHOO nu este contagios, dar se transmite pe cale genetică, ceea ce înseamnă că aveți 50% șanse să moșteniți această trăsătură dacă unul dintre părinți o are primul. Cu toate acestea, singura modalitate de a ști dacă aveți această afecțiune este să primiți mai întâi un diagnostic profesional.

Dar, până în prezent, încă nu se știe ce o provoacă.

Explicațiile antice includ de la soarele care dizolvă umezeala nazală, care trebuie împinsă afară printr-un strănut în 350 î.Hr., până la o ipoteză din secolul al XVII-lea conform căreia lumina puternică face ca urechile să lăcrimeze, ceea ce se scurge în nas și duce la un moment neplăcut.  O teorie din 1990 a fost aceea că lumina puternică constrânge pupilele și declanșează iritații în nas, iar un studiu din 1995 a considerat că fenomenul ar putea fi legat de o deviație de sept.

Între timp, în 2010, oamenii de știință au presupus că "supraexcitabilitatea" cortexului vizual îl provoacă, iar în 2019, un studiu a teoretizat că reflexul fotic de strănut ar putea fi o parte a reflexului trigeminocardiac sau tulburări ale sistemului nervos parasimpatic ori de câte ori este stimulat nervul trigemen (care oferă senzații la nivelul feței).

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 19 iul 2023, 09:02 | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience